СамокоВест

Димитър Делчев: Борбата с тероризма е невъзможна без национално, общоевропейско и световно обединение

Споделете ни в

Борбата с тероризма е невъзможна без национално, общоевропейско и световно обединение. България трябва да бъде в тази коалиция – никоя държава не може да се справи сама. Затова Законът за антитероризма е платформа за обединение на всички политически сили. Това каза в студиото на „Референдум“ Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, член на вътрешната комисия в парламента.

При нова ситуация трябва да намерим нови подходи за защита на националната сигурност и да сме готови да противодействаме на всякакви опити за заплаха. Затова законът е първата стъпка, добави Делчев, като посочи, че чрез него се дават средства в ръцете на държавата да действа. Той подчерта, че между четенията РБ ще има предложения за промени, като даде за пример текстове за съдебния контрол – за по-бързи процедури,  когато някой е обвинен неправилно и иска да обжалва, както и за по-лек режим на регистрация за туристите.

Според Делчев е факт, че на Балканите няма доверие между държавите и затова няма инициатива за обща среща и общи действия в посока стабилност, но такива е добре да се предприемат.

Относно ситуацията в Турция Делчев коментира, че демокрацията и върховенството на закона не могат да подлежат на оспорване никъде в Европа и ЕС следва да има единна позиция.