СамокоВест

Диляна Христова се завръща на самоковска сцена с пиано рецитал „Кръстопътища“

Споделете ни в


Началото на музикалните изяви на Диляна е поставено преди 40 години. От тук. От родния ѝ Самоков.

Тя е дъщеря на дългогодишната преподавателка по български език и литература Ваня Борукова. Ваня е добре позната на самоковци не само като отличен литератор, но и като ярък застъпник на изконни ценности, каквито са истината и свободата, за което не рядко плащаше висока социална цена.

Диляна започва да свири на пиано когато е на 5 години в класа по пиано на Наталия Захариева и солфеж Цветанка Георгиева. След 4-ти клас продължава обучението си в музикалната школа към район Васил Левски-София, която днес носи името на акад. Андрей Стоянов. Малката, обещаваща пианистка учи в класа на Евгения Димитрова и солфеж Венеция Самоковлийска. Участва, заедно с брат си Здравко, в редица конкурси и фестивали, организирани от Столична община и става лауреат на много от тях. Продължава музикалното си обучение в Държавното музикално училище „Любомир Пипков”-София при Михаил Славов.

Диляна Христова завършва средното си образование в гимназия „Константин Фотинов“ в Самоков.  Тук тя разкрива многообразни интереси и способности. Участва в кръжоци, олимпиади и извънкласни изяви по литература и чужди езици.

Но! Голямата ѝ любов си остава музиката.

След завършване на средно образование, продължава обучението си в Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив. За кратко се прибира в Самоков и работи като учителка по музика в СУ „Отец Паисий “. През 2000 година се премества във Велико Търново и е преподавател-методист към университет  „Св. Св. Кирил и Методий “, както и учител по музика в ОУ „Бачо Киро”. През 2009 година тръгва по света. Понастоящем живее и работи в Кувейт, където се занимава с изпълнителска, продуцентска и преподавателска дейност. Зад граница Диляна неуморно работи за популяризирането на България, като запазва и представя живия дух на българския фолклор. Тя е музикален ръководител към Посолството на България в Кувейт. Организатор е на етно клуб към Kuwait English School – едно от най-престижните учебни заведения в страната. Нейни студенти изпълняват обработки на Петко Стайнов , Любомир Пипков, Панчо Владигеров, както и народни танци .

Концертът „Кръстопътища“ ще представи един мелодичен разказ за различните посоки в живота на Диляна. Подбраните редки произведения изтъкват богатия житейски опит на музикантката, събиран в пътуванията ѝ по света и в опознаването на многообразни култури.

В програмата са включени: Лятно време вариации-Джордж Гершуин; Концертен етюд Есен-Сесил Шаминад; Ръченица из симфонична сюита Тракийски танци на Петко Стайнов; Турски марш на Волфганг Амадеус Моцарт; Тико Тико-Зекинья де Абреу; Валдщайн Соната-Лудвиг ван Бетховен; Шехерезада на Азиза Мустафа Задех; Кара Топрак (Черна земя) от Фазил Сай.

Красивата музика, разказваща житейската история на една талантлива самоковка, може да бъде чута на 28.06.2019 година (петък) от 19 часа в салона на Читалище-паметник „Отец Паисий“.