СамокоВест

Диана Чаушева и Ивайло Василев вдигнаха на крака Самоков с концерт цигулка и пиано

Споделете ни в

Две деца виртуози вдигнаха на крака Самоков. Диана Чаушева и Ивайло Василев очароваха публиката с изпълненията си на цигулка и пиано. Радостта от изживяното беше още по-голяма, поради родовата връзка на младите таланти със Самоков и региона. И двамата учат в Национално Музикално Училище „Л. Пипков“, София. Диана Чаушева (цигулка) – в класа на Благородна Танева, а Ивайло Василев (пиано) – в класа на Емилия Канева.

Диана е дъщеря на музикантите Вели и Величка Чаушеви и внучка на Даниела Георгиева – дългогодишен учителка по музика и музикален ръководител на различни вокални групи. Едно от любимите талантливи деца на Самоков и нейната цигулка печелят първи награди в редица национални и международни конкурси. Едва на 7 години се изявява като солист на Филхармония Враца. Участва в майсторски класове на известни музиканти. Наскоро завършва едногодишен майсторски клас в Академия Санта Чечилия в Бергамо, Италия. Диана е и талантлива певица – носител на множество награди за вокалните си изпълнения. А вече се изявява и като актриса. Участва с главна роля в ТВ филма „Моля те, Нептуне. Тя представя инструмента цигулка в учебника по музика за първи клас.

Мнозина наричат Ивайло Василев новият Моцарт, но той от сега дава заявка за личен облик и стил. Ивайло има зад гърба си богата колекция от награди – две гран-при, две абсолютни първи, седем първи, две втори и една трета награди от международни и национални конкурси, както и девет специални награди. Младият виртуоз вече композира свои произведения и представя инструмента пиано в учебника по музика за първи клас. Обича да свири, да композира, да аранжира, да хармонизира песни, да акомпанира. Участва в майсторските класове на изявени музиканти от България и чужбина. Изпълнява ролята на малкия Моцарт в театрално-музикалната постановка „Усмивката на Моцарт“

Майсторското изпълнение на цигулка на Диана Чаушева разкри цялата красота на музиката на Паганини и Сарасате, на Кабалевски и Хаджиев. На рояла – Венцеслава Тодорова. Аплодисментите на публиката бяха най-красноречивата оценка за таланта на Диана. Със своето очарование и сценично присъствие тя докосна със звезден блясък юнската привечер.

Й. С. Бах, Й. Хайдн, Ф. Шуберт, С. Рахманинов, В. Стоянов са имена-върхове в музиката. И едно 10-годишно българче, с корени в самоковско, се извиси до тях с виртуозното си изпълнение. Яркият талант на Ивайло Василев е безспорен. Пианото е неговият инструмент и той вече го владее с изключително майсторство. Със своята искрена, слънчева усмивка Ивайло завладя присъстващите и си прокара път към сърцата им завинаги.

А Сонатина за цигулка и пиано, ор.100 от Дворжак събра в общо изпълнение звездната дарба на младите виртуози Диана Чаушева и Ивайло Василев.