СамокоВест

Детски отдел на Общинска библиотека отново стана работилница за Великденски яйца

 Breaking News

Детски отдел на Общинска библиотека отново стана работилница за Великденски яйца

Детски отдел на Общинска библиотека отново стана работилница за Великденски яйца
април 09
14:51 2015

velikdenИ този Велики четвъртък Детският отдел на Общинска библиотека покани децата на Самоков да боядисват яйца. Материалите за това мистично тайнство са осигурени от Библиотеката. Обичаят да се боядисват яйцата в червено символизира кръвта Христова, а освещаването на пет яйца – с петте рани Христови.
Според някои теории Мария Магдалена има ключова роля в създаването на великденската яйчена традиция. Една от теориите твърди, че три дни след разпването на Иисус Мария Магдалена посетила гробницата му, носейки кошница със сварени яйца, за да ги раздаде на сутринта на другите прииждащи жени. Когато тя сигнала до гробницата и я видяла отворена и празна, яйцата в кошницата се оцветили в ярко червено.
Друга легенда разказва как след възкресението на Иисус Мария Магдалена отишла да говори с римския император Тиберий. Тя влязла при него с думите „Христос Воскресе“, а Тиберий отговорил: „Той е толкова възкръснал, колкото това яйце е червено!“, посочвайки според първата версия яйце на близката маса или според втората – яйце в ръцете на самата Мария Магдалена. Щом императорът рекъл своите присмехулни слова, мигом яйцето станало червено.
Стародавните български традиции повеляват още преди изгрев слънце на Велики четвъртък да се боядисат яйцата. Първото яйце трябва да бъде задължително червено. С него се чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се оставя пред домашната икона, за да пази дома.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...