СамокоВест

Демографският срив продължава – самоковци се стопиха с още 42 души за една година

Споделете ни в

Демографският срив в Самоков продължава. През миналата година самоковци се стопиха с близо два учебни класа. Новородените за 2017 година са 305, а починалите – 347 души.

Независимо от тревожната статистика, която продължава от години, кметската управа не предприема реални действия за осигуряване на добри условия за живот на младите хора. Създаването на благоприятен бизнес климат не е приоритет на местната власт. Вместо за реални инвестиции, управниците ни продължават безконтролно да трошат парите на данъкоплатците за всевъзможни „атракциони“, интересът към които след година-две напълно се губи. Така нареченото „Самоково“ все така гълта разходи за охрана, въженият град постепенно тъне в разруха и забрава, безбройните детски площадки – като „Тотка“ и „Кокотка“, спортните площадки – покрити с ями и пълни с локви след всеки дъжд, на които никой не спортува. Примери за пилеене на обществени средства, като по учебник.

В същото време по какви критерии и показатели се определят успешните кметове остава неизвестно. Със сигурност не е взет предвид демографският срив. Не се отчитат сигналите на гражданите за студа и условията в болницата. Пренебрегва се тревогата на кмета на село Драгушиново, че Самоков се превръща в национален център за събиране на боклуци. Не се отчита пълното отсъствие на реални инвестиции в Общината. Пътищата, ВиК мрежата, поддържането на чистотата в селата всеки път се препращат в пета глуха, но общинският кмет Владимир Георгиев бе удостоен с гръмките награди за „ Най-много велоалеи“ и за „Здравеопазване“, без да се посочва по какъв ред и по какви показатели са присъдени.

Когато умрелите са с 42 души повече от новородените, да те наградят за добро здравеопазване си е голямо предизвикателство. Когато детските и спортните площадки, за които са потрошени стотици хиляди от общинската хазна, не се поддържат, а се оставят на разрухата – да те наградят за най-много велоалеи…?????????

Да се чуди човек, той ли се криво моли или Господ го криво разбира!