СамокоВест

Декларация на Движение независима България

Споделете ни в

nezavisima_bgУважаеми госпожи и господа, колеги,
Ние, участници и привърженици на Движение Независима България
призоваваме компетентните власти на Руската федерация незабавно да освободят пилота на хеликоптер от ВВС на Украйна Надя Савченко. Хеликоптерът, пилотиран от Савченко, е бил свален от сепаратистките сили в Източна Украйна. Впоследствие на 17 юни тя е била отвлечена от тях и предадена на Русия, на руска територия.
По данни на правозащитници Савченко продължава да се намира в
следствен арест във Воронеж, Русия, без възможност за контакт с
близките си и без достъп до нормална правна защита. Срещу нея е издигнато обвинение за съучастие в убийството на двама руски журналисти по време на сражение на украинска територия, което се основава единствено на твърденията на руските сепаратисти.
Задържането и предаването на Савченко на Русия е станало без
съгласието на украинските власти и така то се превръща в чиста проба отвличане, което е грубо нарушение на човешките права. По този повод Европейският съд по правата на човека в Страсбург приоритетно е образувал дело срещу Русия.
На 26 август в Минск предстои среща между президентите на Русия и Украйна. В тази връзка ние смятаме, че гарантирането на човешките права и освобождаването на Надя Савченко от руска страна преди срещата, биха били полезни стъпки към намирането на изход от предизвиканата от Русия криза, към слагането на край на кръвопролитията и възстановяването на целостта на Украйна.
Настояваме за незабавното освобождаване на Надя Савченко!
Пресцентър на ДНБ, София, 23 август 2014 г.