СамокоВест

„Движение България на гражданите“ за промени в Изборния кодекс и чиста медийна среда

Споделете ни в

kunevaВ безпрецедентната политическа криза и хиперинфлация на доверие, вкоято партийният картел на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ вкара България,протестиращите граждани ясно заявиха, че това правителство е нелегитимно. Хората, излезли на улицата, изразяват автентичната демокрация, която отказва да търпи задкулисието, олигархията и договорките на партийния картел.

Ние, от „Движение България на гражданите“, давайки своя принос къмпозитивния дневен ред на страната, отправяме предложенията за промени, за които настояваме пред управляващите от 2011 година:

1. Промени в Изборния кодекс, които да доведат до изчистване на изборните списъци от „мъртви души“, въвеждане на машинно гласуване и последващо електронно гласуване, активна регистрация и равни възможности за гласуване на българите в страната и чужбина, защото нови избори без промяна на правилата са безсмислени. Избори преди въвеждане на тези промени ще върнат ГЕРБ във властта или ще възпроизведат настоящото статукво, което на практика са двете различни лица на олигархията и задкулисието.

2. Чиста медийна среда с гаранции за справедлив медиен достъп и ясниправила за поведение на партиите и медиите в изборния процес. Ние считаме за порочен модела, по който в момента се провеждат избори в България – който има пари, печели избори. Този модел трябва да бъде променен незабавно. При очевидно грешните постановки на Изборния кодекс, оставени от предишното Народно събрание със същите партии в него, съзнаваме, че настоящият парламент трябва да действа като служебен парламент с ясен мандат поставен единствено от хората. Промените в Изборния кодекс не трябва да се правят в затворените пространства на комисиите в Народното събрание, а да бъдат изготвени от представителите на гражданското общество и експертната общност. Призоваваме българският парламент да заработи неотложно, следвайки демократично изразеното свободно мнение на българските граждани.