СамокоВест

Двама млади творци с изложби в Общинска библиотека Самоков

Споделете ни в

Общинската библиотека отново отвори врати за творбите на талантливите млади хора на Самоков. Този път тя стана дом на картините и скулптурите на Радослав Христов, и на изящните миниатюри и бижута на Ани Белемезова. Експозицията на Радослав впечатлява с богатото си разнообразие. Икони, портрети, скулптури разкриват търсенията на младия творец. Иконописта е рядък дар – тя е врата към вярата. В иконите на Радослав се осезава безмерната духовна сила на свeтите образи. Ликът на Христос е едновременно древен и вечен. Иконата на Богородица с младенеца е едно послание за мир и любов между човеците. Репликата на една изключително рядка икона, известна като „Плачещият Христос”, е неустоимо въздействаща. „Не мога да не чувам гласа на обидените, стенанията и въздишките на плачещите..”, казва Спасителят и всяка сълза е лек за една човешка болка. Не по-малко впечатление прави и разпятието. В него Радослав е съумял да предаде най-великото тайнство на християнството – победата на нашия бог Иисус Христос над смъртта. От портретите, включени в експозицията, струи радостта и задоволството от живота. От усмивката на новороденото до мъдростта на зрялата възраст – Радослав Христов представя пред самоковската публика непреходността на битието.

На пръв поглед различни, изложбите на двамата творци са тематично свързани.

Бонсаите от полускъпоценни камъни на Ани Белемезова разкриват мистиката на четирите сезона. От чистите бели тонове на пролетта, през топлината на лятото и пъстрата палитра на есента, до искрящата зимна приказка. В кръговрата на сезоните, миниатюрите на Ани също са изказ на тържеството и вечността на живота. Изработени с вещина и въображение изящните скулптури носят много красота и настроение. Раздвижени, ефирни, дръвчетата от камъни и метал, преплели корени в земята и устремили клонки към небето, сякаш са заредени с божествена енергия и земна сила. Бижутата носят същия заряд – на есен и лято, на пролет и зима, на багри и вечност. Във всяка нишка, във всяко камъче авторката е вплела своята любов към красотата, свързаността си с природата, почитта си към творението.

Изложбите са обявени като изложби-базар и посетителите могат да откупят експонатите, които са запленили сетивата и душите им.