СамокоВест

Григор Лилов – за фонда на Оман, за КТБ, за Супер Боровец, за празния хамбар, за един мустак и още нещо

Споделете ни в

super borovecИ тази седмица се каканижеше за Фонда на Оман, който щял да спаси Корпоративна. От банкери, министри, политици, експерти…Последните или знаят истината за Фонда на Оман, но си мълчат или не я знаят и са на експертното ниво на 2 ракии на бай Иван в кръчмата на Горно Нанадолнище.
Аман от цитирането на Оман.
Резервният фонд на Оман не е акционер в банката! Той е малък по размер с активи за около 15 млрд. долара. Акционер в банката е люксембургска фирма, представяна от адвокати. А според мен контролът е бил и е където трябва още от първообраза на тази банка – Булгарсофинвест (50% Булбанк, 50% руската Внешторгбанк – днешна ВТБ, наричана банката на Путин).
А ситуацията с Оманския фонд е следната.
През 2009 г. същият този фонд сключва Меморандум за съвместна дейност, представителство и инвестиции с руската ВТБ банк (официално най-минотарният акционер в КТБ с едва 9.9% от капитала). След което са създадени десетина офшорки и десетина фирми на хубави места – в Люксембург, в Лихтенщайн, в Цуг (Швейцария) и т.н. И следват инвестициите, вкл. и у нас.
И в същата тази 2009 година, когато се подписва Меморандума за съвместна дейност и представителство от Резервния фонд на Оман и ВТБ (банката на Путин) люксембургска офшорка се намърдва като акционер в Корпоративна на мястото на предишните офшорки. Повтарям – през същата 2009 г.
Схемата е достатъчно прозрачна и с маса др. факти. Митовете по медиите и приказките на институциите нямат нищо, ама нищо общо с реалните факти зад кулисите.
Та затова малко факти:
http://www.corpbank.bg/news_170.html
Този линк на Корпоративна още стои. Та самата банка си признава, че компанията Acquisition Company II, Люксембург, е КОСВЕНО КОНТРОЛИРАНА от фонда „Държавен генерален резерв“ на Оман (Резервен фонд на Оман)
Косвено означава една фирма да контролира друга посредством трета фирма.
Но преди това едно полезно отклонение. У нас са се подвизавали шест фирми Acquisition Company от римско І до римско VІ. Все с една структура и регистрация – в Люксембург. Все на един и същ адрес
А какви са те?
Дори фирма римско І стига да ги разберем.
Тя е участник в „Супер Боровец“. Спомняте ли си тази далаверка – дето щеше да се прави огромен скицентър, общините влязоха в капитала с апорт земята си, а накрая нямаше център, общините останаха с пръст, ала без земя, излъгалите да купят ценни книги от фирма римско едно – също, а курортът не се състоя. Те. римско І се „прочу“.
Сега се прочу и римско ІІ в Корпоративна.
Тя е регистрирана на адрес L-1371 Luxembourg, 7, Val Sainte Croix. Записан капитал – 12 500 евро, регистрирана на 10 декември 2007 с № 39799 и 125 лири.
Смях. Номенклатурният комунистически бай-ганьовски цинцарлък е нещо като родов отличителен белег на тези фирми в чужбина.
Така, служителите на финансовото министерство на Оман са ясни, ама има и други босове от друга компания в Люксембург.
В Устава на компанията изрично се говори за подписи на мениджъри от А страна и респективно от Б страна. Говори се съответно, че това произтича от акции „А” клас и акции „Б” клас и че първите „А” подписи нямат валидност, ако ги няма „Б” подписите.
Едно уточнение – в Англия, нейни офшорки като островите Джърси, Гърсни, Ман, в Люксембург, Белгия, Лихтенщайн и т.н има акции клас „А” и клас „Б”.
Акциите „А” са привилегировани.
С какво? – По-висок дивидент, най-често до 10 пункта над основния. Имат само един, но много съществен недостатък – акциите клас „А” и мениджърите А страна НЯМАТ ПРАВО НА РЕШЕНИЯ. С такива права – ЗА РЕШЕНИЯ са акциите, мениджърите и подписите клас „Б” или страна Б.
Навремето така първият у нас – още през 1990 г. беше Робърт Максуел и синове, които инвестираха в България. Те бяха „А“, а трите родни червени акули – страна „Б“. Инвестицията в Банката за земеделски кредит беше оформена чрез компанията „Баймекс“ именно по този начин. Имената на ръководителите на решаващия „Б“ отбор в онази фирма, основен акционер в онази банка съм ги посочил още навремето, а после и в книгите ми. (схемата е прилагана при редица от така нар. чуждестранни банки у нас)
Днес Оманският фонд е „А“ в акционера в Корпоративна.
А решаващият „Б“ кой е и съответно кои?
Друга офшорка, инвестиционна компания, регистрирана като анонимна, пак в Люксемург и то на абсолютно същия адрес. Казва се LUXEMBOURG INTERNATIONAL CONSULTING S.A.
За разлика от мижавата сума капитал на първата тази е по-стабилна – 400 000 евро. Регистрацията е B 40.312 Има 26 служители. И е по същата схема:
Credem Valent International (Lux) S.A. – 33 1/3 % от капитала
Mениджърите – 51 2/3 % от капитала
Частен анонимен инвеститор – 15 %
Имената не изплуват директно. Минали се няколко петилетки и все пак „момчетата“, аз ги наричам иронично „ювелири“ – в кавички все нещо са понаучили. Двамата „Б” мениджъри там са Алексис Камаровски и Франсоа Манти. За мен Камаровски е по-свързания с България. Малко данни за него има на този линк
http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/person.asp?personId=104805203&privcapId=28922511&previousCapId=28922511&previousTitle=Allegro+Investment+Corporation+S.A.
Има и на др. места. Но и на това се вижда, че е „наше момче“ – западняче, ама без западното образование за инвестиционен мениджър. Виждат се и фирми.
Ще посоча една – Allegro Investment Corporation S. Ако тръгнете да я нищите, ще откриете една нейна дъщеря – Алегро Кепитъл. За нея у нас е писано достатъчно. Например при собствеността на ТВ 7, като се минава през една компания Краун. Относно тази флора и фауна препоръчвам, макар и нескромно, книгата си „Дуел“, в която ще откриете и тези фирми, и завода за взривни вещества „Дунарит“ (свързан със структурите около Цветан Василев) в пряко и директно отношения с атентата на летището в Сарафово, Бургас. И още много неща за октопода Корпоративна, които не са изнасяни от никой друг у нас.
И какво се оказа – че зад фонда Оман наднича един мустак – мустакът на банкера Цветан Василев. Но всъщност той е дребна фигура в играта. Защото зад Камаровски, за който стана дума, стоят едни, да ги наречем асоциации или фондации (в българския правен мир не намерих аналог на люксембурсктата форма).
И там надничат физиономии. На мужици
Ще зяпнете от изненада, когато разберете кои са. Разбира се, че няма да зяпнете – та нали вече стана дума, че руската ВТБ е банката на Путин. Ще добавя само – и на секретни служби.
Напомням, че фондът на Оман и Катар играха в „откупа“ за мадицинските ни сестри в Либия и още тогава съм описал какви сили и в каква мръсна геополитическа игра те прикриват. Но тук няма да преразказвам десетките им посветени страници от „Либийска връзка“, макар че са истински трилър.
И последно – Корпоративна е като празен хамбар и това тепърва ще се разбира. Но който сочи единствено Цветан Василев като виновен (а аз съм одрал много негови кожи, и то първи) просто бърка жестоко. Истината е многопластова, далеч по-скандална и в нея Цветан Василев колкото е виновен, толкова е и жертва.
Само жертва са вярващите в Държавен резервен фонд на Оман. Но където има Измама, винаги има и Вяра. Едното без другото е невъзможно.
Източник: Страницата на автора във Фейсбук