СамокоВест

Граждани: Водата в Самоков вони на цялата химическа промишленост

 Breaking News

Граждани: Водата в Самоков вони на цялата химическа промишленост

Граждани: Водата в Самоков вони на цялата химическа промишленост
септември 25
15:15 2017

Граждани ни сигнализираха за лошото качество на водата в Самоков. Недоволството им е породено преди всичко от нетърпимата миризма на питейната вода и наличието на пясък, който видимо се утаява на дъното на съдовете. Според тях, водата вони на цялата Менделеева таблица, а пясъка могат да си го събират за замазки. При това в град като Самоков – в полите на Рила – една от най-водоносните планини в България. Доскоро можеше да пиеш вода направо от реката току над града, а сега въобще не знаем какво тече от чешмите ни, уточняват читателите.

За изясняване на проблема са свързахме с управителя на ВиК-Самоков инж. Венцислав Тодоров. Той се съгласи, че от миналата седмица водата е със силно изразена миризма, тъй като има предписание от Регионалната здравна инспекция на Софийска област за завишаване количествата хлор, поради епидемична обстановка – открити случаи на хепатит.  За пясъка инж. Тодоров бе категоричен, че може да е в резултат единствено на аварии и ремонти на ВиК мрежата. Според него, извън тези случаи не би трябвало да има утайки в питейната вода.

Потърсихме и становището на РЗИ-Софийска област. От разговора с д-р Маринова стана ясно, че Инспекцията е предприела всички необходими мерки за недопускане разпространение на заболяването, една от които е и увеличеното хлориране на питейната вода. Проведена е среща със заместник кмета Васил Сайменов, дадени са предписания за почистване на незаконните сметища и за подобряване хигиената в училищата. С помощта на медиаторите е проведена активна разяснителна работа сред ромското население. Към момента в община Самоков няма регистрирани нови случаи на заболели от хепатит, уточни д-р Маринова. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...

Кой обслужи измисления протест?: 1. Кмета Георгиев. Представил се пред самоковските лумпени с...

Шефа на самоковската полиция- рельовеца Попов, носеше ли си шишето-половинка, без което не ходи на...