СамокоВест

Гоце Делчев в спомените на самоковци

Споделете ни в

Днес се навършват 109 години от гибелта на големия син на България и всепризнат водач на освободителното движение в Македония срещу османската власт – Гоце Делчев. Прекланяйки се пред неговата личност и саможертва на този ден е добър повод да припомним на днешните наши съграждани, че Самоков и мнозина самоковци са свързали съдбата си с освобождението на своите братя в Македония, познавали са се лично с Гоце Делчев и са подпомагали неговото дело. За нас особено ценни и вълнуващи са спомените на самоковците взели пряко участие в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание. Това са спомените на тогавашния учител в с. Говедарци Димитър Ксенофонтов и на локомотивния машинист Стилян Михайлов. Голямо значение за включването на самоковци в тази борба е изиграла непосредствената близост до Македония – тогава границата е била по билото на Рила, а пътят от Самоков за Разлог минавал през седловината Демир капия, южно от с. Бели Искър. По този път преминавали много комити и цели чети. Имали сме добре организирани дружества на ВМОРО, както в Самоков /дружеството „Трайко Китанчев”/, така и в с. Говедарци. Например в дружеството в Говедарци членували много жители на селото, начело с Д. Бързанов, А. Мазганов и З. Мирчев. Член на дружеството става и учителя Димитър Ксенофонтов. По време на подготовката на въстанието Гоце Делчев посещава няколко пъти Самоков и Говедарци. От спомените на Стилян Михайлов се научава, че родната му къща е била на ул. „Владимирска” /сега „Иван Вазов”/ близо до Американския колеж. Тази къща става седалище на дружество „Трайко Китанчев”. В нея са идвали Гоце Делчев, Георги Чернопеев, Димо Хаджидимов и много други дейци на революционната организация. При едно от идванията си в Самоков Гоце Делчев е основал дружество на ВМОРО в Железарското училище. В това дружество се включва и Стилян Михайлов заедно с други младежи.

Благодарение на дружеството в Говедарци се дава възможност там да се събере и да тръгне за Македония четата на Гоце Делчев. В тази подготовка се включва и Димитър Ксенофонтов, подпомогнат от своя приятел Асен Хадживасилев. Гоце Делчев пристига в Говедарци на 21 януари1903 г. На път за Македония четата му преминава над селата Маджаре и Мала църква и след кратък престой в с. Бели Искър през Демир капия се спуска в Разлог. От там Гоце Делчев отива в Солун, но на връщане от Солун при с. Баница, Серско на 4 май1903 г. е убит в сражение с турците. Въпреки тази трагична загуба борбата продължава – Илинденско-Преображенското въстание избухва. Димитър Ксенофонтов с други представители на местото дружество създава нелегален канал през планината, по който преминават комити и се пренася оръжие и други материали за нуждите на въстанието.

Припомняйки тези бурни събития и хора, искаме не просто да ги почетем. Нека настоящата статия стане повод да подскажем на нашите управници и на гражданите, че за Самоков и самоковци има събития и личности, които незаслужено са пренебрегвани и дори забравени. А това са хора взели дейно участие в значими и величави дела, с които можем да се гордеем и да възпитаваме младите. Най-малкото, което би могло да се направи е със съдействието на специалистите на нашия музеи да се издирят и публикуват повече факти от този незаслужено пренебрегван период. Нека се поставят подходящи паметни знаци на местата свързани с тези исторически събития в Самоков, Говедарци и на други места преди забравата да свърши своето. Просто нека се пише и говори повече тези неща, защото това в същност е неразделна част от България.

 

Екипът на Самоковест благодари най-сърдечно на забележителната наша съгражданка Мария Йончева за любезното й предоставяне на материали за написване на тази статия. Желаем й да бъде жива и здрава и да пази възрожденския си дух.