СамокоВест

Готви ли се държавата да хариже „Царска Бистрица“ на Симеон Сакскобургготски, въпреки решенията на съда?

 Breaking News

Готви ли се държавата да хариже „Царска Бистрица“ на Симеон Сакскобургготски, въпреки решенията на съда?

Готви ли се държавата да хариже „Царска Бистрица“ на Симеон Сакскобургготски, въпреки решенията на съда?
ноември 27
13:57 2017

В началото на миналата седмица Министерството на регионалното развитие и благоустройството изненадващо прати в съда молба за спиране на делото за собствеността на „Царска Бистрица“, независимо че според две съдебни инстанции имението е на държавата.

Казусът „Царска Бистрица“, впрочем, е любопитен и с друго. Именно по нотариалния акт за този имот, издаден през 1930 г. от самоковски мирови съдия, в който като собственик по давност е признато Интенданството на цивилната листа (не монархът като частно лице), сред придобивките му е и описана и „една планина от 12 000 дка“ – Рила. От абсурда планина да е ставала частна собственост на някого, бил той и цар, тръгна и някогашното разследване на в.“Труд“ за „царските имоти“, отекнало по-сетне в създаване на специална парламентарна комисия, изяви на видни правници, завеждането на дела, припомня Nbox.bg.

Каква беше ситуацията с „Царска Бистрица“ до молбата на министър Нанков?

Софийският окръжен съд призна имота за държавен. С решение от 25 юли тази година това е потвърдено и от състав на Софийския апелативен съд с председател Алексей Иванов.

„Интендантството е придобило имота по давност като държавно юридическо лице, а не от и за монарха като физическо лице“, пише в решението на САС. И още – не се доказва влагането на лични средства на цар Фердинанд в закупуването на земите от имението, включително заети му от Руската империя (въпросният заем бе надълго и нашироко разискван по ред „царски“ дела). В светлината на последните произнасяния на ВКС апелативният съд обявява също: при действието на Търновската конституция монархът е можел да придобива по давност имоти за себе си (ако не е във връзка с поста и функциите му на държавен глава), НО случаят не е такъв.

На финала с решението се отменя извършеното прихващане между вземанията на държавата за приходите от билети за посещения в резиденцията и добива на дървесина в имота и насрещното вземане на Симеон и Мария-Луиза за извършени подобрения.

Република България е осъдена да плати допълнителните разноски на Сакскобургготски и сестра му по първоинстанционното дело за 7 675,76 лв., както и 12 298,83 лв. за производството пред САС. Симеон и Мария-Луиза, от своя страна, са осъдени да платят разноските на държавата пред втората инстанция за 30 521 лв., сочи още изданието.

В същото време стана ясно, че работна група в Министерството на правосъдието търси варианти за споразумение с бившия премиер Симеон Сакскобургготски за четирите му иска срещу България, подадени в Страсбург. „Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени“, е обявила пред  в. „Сега“ Миглена Тачева – бивш правосъден министър в кабинета на НДСВ и един от най-приближените до Величеството хора.

Сакскобургготски получи обратно имотите си през 2002 година, при управлението на НДСВ, когато самият той беше министър-председател. През 2009 г. обаче парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда с тях  „до приемането на специален закон“. Такъв закон още не е приет, а мораториумът действа и до сега.

Първото дело в Страсбург беше заведено от Симеон Сакскобургготски през 2010 г., срещу мораториума. В другите три дела, водени от бившия премиер, се оспорва решението на българския съд резиденциите „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“ да бъдат върнати на държавата.

На три инстанции държавата спечели делата за „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“. Заключението на върховните съдии е, че интендантството на цивилната листа на царя, на чието име са нотариалните актове на повечето имоти, е държавен орган, а не гражданска структура на монарха за управление на неговото имущество. На две инстанции МРРБ спечели делата за „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за „Врана“ и за 16 500 дка гори в Рила.

Според юристи, Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека. Предположенията им се базират на решение на съда в Страсбург, с което присъди 13 млн. евро на бившия гръцки крал Константин отново заради имотен спор. Важно е да се отбележи обаче, че претенцията на Константин беше за 560 млн. евро – оценката на земя, сгради и имоти.

Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите. Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург.

Някои коментари свързват готвеното споразумение и с предстоящото  европредседателство на България. Сакскобургготски е член на политическия му борд и напоследък медийните му изяви по темата зачестиха. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...