СамокоВест

Главболгарстрой в консорциум с австрийската Щрабаг се състезава да строи част от магистрала Хемус за 80 млн.лв.

Споделете ни в

„Главболгарстрой“ на белчинския строителен бос Симеон Пешов е сред кандидатите в търга, обявен от Агенция „Пътна инфраструктура“, за избор на изпълнител за строежа на отсечката от магистрала „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Обществената поръчка е за изграждане на 9.3 км от магистралата с обявена цена – 80 млн. лева. Отсечката трябва да е готова за 2 години и 6 месеца.

За изпълнението на проекта ще се състезават 11 оферти. Сред кандидатите са три от известните български строителни фирми – „ПСТ груп“, „Трейс груп холд“ и „Иса 2000“, които се явяват самостоятелно. В състезанието участва и гръцката „Актор“.

Главболгарстрой участва в битката в консорциум с чуждестранен партньор, в случая австрийската „Щрабаг“, добре позната на българския пазар за строеж на пътна инфраструктура.

Консорциумът е предпочетената форма, с която се явяват повечето кандидати,за да се докаже опит в магистрални поръчки. В „Хемус Верде“ участва „Автомагистрали Черно море“, която напоследък строеше във варненската част на „Хемус“. Кандидатства и групата „Геотехмин“ на Цоло Вутов, която напоследък изграждаше в партньорство с ГБС „Струма“. Благоевградската „Агромах“, която също спечели отсечка на западната магистрала, си е намерила италиански партньор. Новата звезда е хасковската АБ, която напоследък взе голяма жп поръчка. Тя е привлякла за опит испанската „Асигния“. „Хидрострой“ на Велико Желев играе с наскоро придобитата „Водстрой 98“, пише „Капитал Дейли“.

Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодна оферта. Предложената цена за изпълнение на проектантските работи е с тежест 10 точки, предложената цена за изпълнение на строително-монтажните работи (СМР) и допълнителните разходи в левове без ДДС – 40 точки, а предложените единични цени за изпълнение на СМР в левове без ДДС – 50 точки.

Срокът за изпълнение на проекта е 910 дни. Проектът трябва да бъде изпълнен в съответствие с договорните условия на FIDIC Жълта книга.
Планираната скорост по участъка е 140 км/ч според обявлението за търга. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока, широки по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица – 2 м, водещи ивици и банкети.
Предвидено е изграждането на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – Съева дупка. Ще бъде изградена и етапна връзка при километър 87 с пътя Коритна – Белокопитово.