СамокоВест

Георги Даскалов: Пари много, а пътища няма

Споделете ни в

dupkiСки сезонът в Боровец още не е свършил. На Маркуджиците в Рила има близо три метра сняг и скиорите ще могат да се порадват още на зимата, докато долу в равнината вече цъфтят цветя и овошки и летят щъркели.
Този разкош е на по-малко от 70 километра от София, но стигането от столицата до Самоков и оттам до Рила е повече изпитание с препятствия, отколкото приятно пътуване. Още около Панчарево са изровени огромни дупки в асфалта и това продължава почти по целия път.
Навсякъде около шосето, па и върху него, са нападали огромни скали, продължават да падат и сега. През зимата мокрият сняг е пречупил множество дървета, които са надвиснали над пътя, който дори и в идеално състояние не е от най-удобните.
Това е повече от месец и пътуващите редовно знаят къде да намалят, а на места трябва и направо да се спира, че иначе потрошаването на колата е гарантирано.
В същото време министър-председателят каза, че финансовият министър и колежката му от регионалното министерство му откъснали живо месо, искайки и получавайки 100 милиона лева за ремонт на магистрала „Тракия“.
Магистралата е само една (цяла) и, макар да е безспорно важна, не можем да си я ползваме, за да стигаме навсякъде. За повечето места се движим по други пътища.
А повечето от тях са в ужасно състояние, с изключение на тези по морето, които са наистина хубави.
По данни на пътната агенция само от винетки се събират над 200 милиона лева всяка година, отделно е пътният данък, който, както се обясняваше навремето, трябваше да отпадне с въвеждането на винетките. Но не отпадна.
Няма значение.
В държавата има над 5 милиона само леки коли и те всички се движат по пътищата. Работата на съответните агенции е да си съберат таксите и да ги инвестират така, че поне да не е опасно като пътуваме.
Сметките показват, че само от винетките на леките коли би трябвало да има около 300 милиона всяка година. Отделно са камиони и други возила. Едно на друго реалните пари, които трябва да се събират, са близо половин милиард.
Ако не са ги събрали – защо не са ги събрали.
А ако са ги събрали и пътищата са такива, каквито са – къде са парите.
http://www.ekipnews.com/…/pari_mnogo_a_pytishta_nqm…/185355/