СамокоВест

Георги Даскалов: Ох, ты, ах, ты, все мы трактористы

 Breaking News

Георги Даскалов: Ох, ты, ах, ты, все мы трактористы

Георги Даскалов: Ох, ты, ах, ты, все мы трактористы
октомври 25
18:18 2017

Към края на социализма гледахме със семейството ми десетина крави. Изкарвахме пари, но нямахме почти никаква техника, освен един доилен агрегат. Тогава не беше възможно да имаш трактор, комбайн, камион. Можеше да имаш кон. Имахме кон, кобила.

Но за да се прибере храна за толкова животни, се искаше техника. Например за сеното. За една крава трябва да прибереш сено поне от един декар. Косяхме на ръка, в голяма част от случаите, но ползвахме и косачки, от текезарските.

Текезарската косачка беше на теория кооперативна, на практика – държавна, още по на практика – частна, на този, който я кара. Даваш 5 лева и ти коси. С текезарски бензин, текезарски части, но 5-те лева за този, който седи върху нея.

Истинската далавера беше за балирачките. Трактор с балирачка. Може, разбира се, да си прибереш сеното насипно. Но трябва да имаш огромно пространство, за да го съхраниш. Затова – на бали.

Но не беше безплатно. 5 лева на декар.

Трактористите бяха царете на селото. С държавния трактор, държавния сезал, държавна нафта – и 5 лева само за тебе. Като се отвореше сезонът, тракторите тръгваха с балирачките. По-работлив тракторист можеше да върже в един ден сеното от 50-100 декара. По 5 лева…

За един ден.

За 10-15 дни кампания един тракторист можеше да изкара колкото обикновен доктор за 2-3 години. Особености на социализма.

Поради тази причина трактористите – мнозина от тях са ми приятели и ден-днешен – продължават да са преден отряд на комунизма. Помнят.

Това беше едно време. Минало незабравимо.

Днес трактористкият принцип е възпроизведен на държавно ниво.

Шепа хора са хванали държавния трактор и си балират на воля. 5 лева на декар, 10 лева на декар. Колкото кажат. Тракторът е техен. Държавен, но техен.

Когато преди 27 години комунизмът рухваше поради пълната невъзможност да си плаща масрафа, ние вярвахме, че сме приключили с една епоха, която произведе самозабравила се и алчна, нечувствителна върхушка и смачкани и обезверени хора.

Ядец.

Трактористите, изкарващи по 5 лева на декар, с държавната машина, сега изглеждат ренесансови герои.

Днес имаме трактористи на върха на държавата, преден отряд на БКП – и те прибират по много повече от 5 лева на декар.

Нищо не е мръднало. Просто тракторите са по-модерни.

Публикувано на фейсбук страницата на Георги Даскалов 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...