СамокоВест

Георги Даскалов: На гости на коалиционните партньори

 Breaking News

Георги Даскалов: На гости на коалиционните партньори

Георги Даскалов: На гости на коалиционните партньори
февруари 11
15:44 2014

Зевзеците в интернет пишат, че акцията на полицията и жандармерията срещу битовата престъпност би могла да се нарече „На гости на коалиционните партньори”. Под „битова престъпност” обикновено се има предвид кражби, но в България това е евфемизъм, начин да се избегне необходимостта да се каже, че цели райони са пропищели от циганите. Та затова и „На гости на коалиционните партньори”.

Роден съм и съм израсъл в Самоков, къщата ми е на по-малко от километър от циганската махала. Имам много приятели цигани, включително и семейни, от няколко поколения. Не всички цигани крадат, даже повечето не крадат. Но има и доста, които основно с това се занимават. В Самоков всички ги знаят, полицията – също, но с акции и без акции градът и околните села са подложени на систематичен и всекидневен тормоз. За гората да не говорим, там циганите са си като у дома, тя си е тяхна и на горските. Основната причина за кражбите е липсата на поминък, а за безнаказаността – самоковският политически модел. Той се изразява в това, че циганите гласуват под строй за кмета, посочен от БСП, а за съветници – за „Евророма”. С едно изключение през 1991 година това винаги е произвеждало кмет комунист и удобно мнозинство на БСП. Циганските тартори дават гласове на комунистите, срещу което богатеят, но осигуряват известен комфорт на иначе мизерстващите си избиратели. Например ток и вода почти не се плащат, за данъци и дума да не става, а на кражбите се гледа снизходително. Трябва да има човешки жертви, та нещо да се размърда. После минава известно време, убитите се прежалват, забравя се и си продължава постарому.

На парламентарни избори самоковските цигани винаги са гласували за БСП, но през 2013 година се раздвоиха, понеже Александър Методиев-Сали смени отбора и отиде при Доган. Ето например как са се разделили гласовете в 35-а секция в Самоков, изцяло циганска. От 599 гласа ДПС взема 250, БСП – 179, 141 са за ЛИДЕР. (Видно е, че тази година емисарите на ЛИДЕР добре са поработили в махалата.) Победителят в изборите и на общинско, и на национално ниво ГЕРБ има в тази секция 5 гласа, а никоя от останалите партии няма повече от 4. Повечето имат 0. Такова е положението и в останалите цигански секции – не само в Самоков, но и в цяла България. Никой не може да каже с точност колко от тези 942 000 гласа, които БСП взе на изборите, са цигански, но не са малко. При ДПС е същото.

Това го знаят и самите социалисти, днес управляващи. Циганите също знаят, че са помогнали и сега очакват да получат благодарности. Също като в Самоков, само че вече в национален мащаб. Сега господата Станишев, Орешарски и Йовчев пращат жандармерията, понеже във Врачанско двама възрастни хора едва не бяха убити, докато ги обираха и телевизиите го показаха. Но изборите са след три месеца. И на тях пак ще се чакат гласове от махалите. Иначе няма победа.

Затова мисля, че нищо няма да излезе от тази работа. Милицията ще се разходи из „провинцията”, таман да направи подготовка за изборите, и после – пак. Лошото е, че не виждам изход. Единственият изход е БСП и ДПС да се откажат да печелят циганските гласове по начина, по който досега ги печелят. И да се опитат, разгеле са на власт, да не си купуват тяхната електорална любов, а да създават работни места и да прилагат закона еднакво за всички.

Не вярвам да го направят.

                                                                                                       Източник: ekipnews.com

Related Articles

1 Comment

 1. Славчо Тасев
  Славчо Тасев февруари 12, 13:22

  Това е виц …
  Съдят инжинер от МЕИ София.
  – Кажете, защо сте държали две седмици своята приятелка заключена в стая, само на вода и зърна ?
  – Направих експеримент, тя каза че ще се омъжи за мен, ако мога да я издържам с моята заплата.

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...