СамокоВест

Георги Даскалов: Кой ни предаде. И защо

Споделете ни в

georgi daskalovЧетвъртофевруарец дълго време беше върховна обида в комунистическата партия. На тази дата през 1997 Николай Добрев, Бог да го прости, върна на президента Стоянов мандата за съставяне на второ правителство на БСП, след като това на Жан Виденов беше подало оставка в края на предходната година и България изнемогваше в невиждана от Луканово време продоволствена, финансова и най-вече политическа криза.
Комунистите имаха абсолютно мнозинство в Народното събрание – 125 депутати, спечелени с чудовищните от днешна гледна точка 2 200 000 гласа. Това като препратка към днешната стабилност. Четирите партии в управляващата коалиция имат горе-долу толкова депутати, а общият брой на гласовете, с които са избрани, е малко над 1 730 000.
Толкова за стабилността.
Та тогава, по онова време, по-голямата част от комунистическата партия, смяташе Николай Добрев за предател, а току-що избраният за председател Георги Първанов се възприемаше за преходна фигура и се спотайваше, за да оцелее. Цялата злоба се стовари върху Николай Добрев и две години по-късно той умря на 51 години от рак.
Първанов още не беше спечелил президентските избори и Добрев нямаше статута на икона, който сега има. А и самият Първанов нямаше претенции, че е „спасил България”, каквито отима после.
Както и да е.
Комунистите всеки ден трябва свещи да палят на Николай Добрев, понеже той ги преведе през най-критичния период в най-новата история. Комунистическата партия беше на крачка от забраната.
Некадърното управление на Виденов, съчетано с жестоко разграбване на банките, докара най-тежката криза, откакто в България беше установена многопартийна политическа система. Хората бяха обезумели от страх, не стигаше храна, доларът стана 3000 лева, заплатите масово бяха около 20-30 000, пенсиите – около 10 000.
Хората държаха отговорни комунистите за тази катастрофа и ако опозицията не беше застанала отпред, щеше да има физическа саморазправа. Бях там през цялото време на протестите, продължили почти месец и съм сигурен.
Това си бяха истински протести, не като сегашните бутафории. Всеки ден 30-40000 пред Народното събрание и стотици хиляди в цяла България.
Сега Виденов признава, че Добрев е върнал мандата, след като е получил гаранции, че никой няма да бъде пипнат.
А Костов разправяше от стълбите на Партийния дом със синя лента на челото – утре, като вземем властта – комунистите в затвора.
Ама нищо такова не стана.
КОЙ им даде гаранции. И ги спази.
Комунистите се съхраниха, а след операцията „Първанов – президент” отново навириха гребен и пропълзяха като метастази из всички партии. Румен Гечев е депутат, Овчаров – надзорник в „Лукойл”, Първанов е в управляващата коалиция.
Разбира се, редно е да се упомене и доброто. Кризата от 97-а ускори приемането на България в ЕС и НАТО. Без това навярно сега щяхме да приличаме много повече на Молдова, отколкото на Румъния.
За мен – и не само за мен – обаче главното е едно. Кой ни предаде. И защо.
http://www.ekipnews.com/…/…/koj_ni_predade_i_zashto_/191203/

2 thoughts on “Георги Даскалов: Кой ни предаде. И защо

  1. Съхраниха се и още как! За разлика от Николай Добрев, синът му е обигран играч отвсякъде! И нагъл и безскруполен! Новите „издънки“ са такива! Ако старите дейци са имали все пак някакви идеали,то новите са изпечени бизнесмени, за които парите са най важното нещо в живота им, и старата парола „наш човек“ важи с пълна сила. Достатъчно е да се види кръга около Симеон Пешов в Белчинските „вилаети“.

  2. Библията разказва как Юда предал Христос за тридесет сребърника. Повечето фирми са партии и обратно партийците си имат фирми. Всички коалиции са възможни щом става въпрос за пари и фирми. Президента бе доносник на ДС , а в кабинета му виси портрета на Левски. Патриарха също, а вярващите не знаят що е изповядан грях. Списъка на доносниците на ДС е всъщност списък на известни и богати бизнесмени. На какво се учат децата ни … на предателство ли? Защото това е средата и морала който им завещахме и държавата в която не искат да живеят. Затова който се чувствува излъган, нека да не гласува.

Comments are closed.