СамокоВест

Георги Даскалов: Изкушението Слави Трифонов

Споделете ни в

На президентските избори през 2011 „Хиподил“-ът Светльо Витков взе 54 000 гласа, 1,6 % от гласувалите. Витков и Мицов като кандидати за президент и вицепрезидент взеха повече гласове от кандидата на ВМРО Красимир Каракачанов, който сега е заместник-председател на Народното събрание и ключов фактор за управлението на държавата и съвсем малко по-малко от кандидатите на РЗР Атанас Семов и на СДС Румен Христов.

Това без партия, без структури, без нищо, с единия чар напред и сал с бунтарското излъчване. После се роди партията „Глас народен“, която на парламентарните избори през 2014 мина единия процент и се класира в зоната на субсидиите. С около 37 000 партията има право да получи около половин милион лева годишно.

Засега не се забелязва Светльо Витков да е изкористил по някакъв начин присъствието си в политиката. Освен субсидията, разбира се.

5 години по-късно Слави Трифонов, който в сравнение с „Хиподил“-а, а и не само с него, е мегазвезда, събра близо 700 000 подписа за референдум. В неделя социолозите измериха евентуалния резултат на Слави на избори – засега 3 %. 3 процента са около 200 000 гласа и това е повече от резултата, с който някои партии влязоха в текущото Народно събрание.

Потенциалът на Слави в лично качество вероятно е по-висок, може би поне половин милион гласа. С толкова гласове Меглена Кунева в момента е вицепремиер.

Чудо трябва да стане, та Слави Трифонов да не се кандидатира за президент наесен. Ако не иска, ще го избутат. Влязъл е вече в зоната. То се знае, при тези персонални характеристики винаги има вероятност за вироглаво изпълнение. Но залогът е огромен. И е по-вероятно да бъде употребен.

Има един голям плюс за кандидатурата и един относително по-малък минус.

Плюсът е, че има потенциал за силен протестен вот и Слави може да го прибере. Минусът е, че една кампания трудно ще прибавя нови гласове, понеже кандидатът така и така всеки ден се явява по телевизора. Но не е невъзможно.

Финално – с такива стартови резултати Слави Трифонов вече не зависи само от себе си. Тепърва за него ще се закачат хора и той самият ще установи валидността на поговорката „давала баба аспра да се хване на хорото“.

Не споделям презрението и отвращението на „ентелектуалците“ към Трифонов. Всичко зависи и „све е релативно“, както викат сърбите.

Впрочем, ако на президентските избори ви се явят Бойко Борисов, Георги Първанов, Волен Сидеров и Слави Трифонов – вие за кого ще гласувате?

Понеже това се предлага.

http://www.ekipnews.com/…/izkushenieto_slavi_trifon…/192865/