СамокоВест

Георги Даскалов за КТБ – Щото сме прости, затова

Споделете ни в

georgi daskalovПочти без любопитство и с известна примирена тревога гледам какво става с Корпоративна банка и с обработката на населението. Без любопитство, понеже знам какво ще стане. С тревога, тъй като за грабежа ще платим всички, включително и аз. Чакам да разберем колко. Но вероятно ще трябва да покрием всичко.
Както казват учените хора, преки загуби – 4 милиарда и нещо, косвени – още няколко плюс 80 000 работни места. Те затова са учени, защото знаят.
През 2002 година едни такива учени хора врътнаха външния дълг от долари в евро и казаха, че далаверата е голяма. Днес България тегли заеми, за да покрива тази далавера, а учените хора са богати и уважавани, експерти. Някои от тях пак се канят, при сгода, да врътнат дълга. Може би вече в рупии и юани, понеже това е валутата на бъдещето. А има и такива, които са мераклии на рублата.
Добър е Господ, ще видим.
Искам да кажа, само за протокола, тъй като неучени хора като мен трудно се чуват, че не е задължително да плащаме за грабежа или, както му викат учените хора, фалита на Корпоративна банка.
През 2008 година две от най-големите исландски банки фалираха и повлякоха след себе си и останалите. В тях имаше активи за 85 милиарда евро, в сравнение с тези пари дори бюджетът на България е сравнително малка сума, какво остава за една провинциална банка, макар и с претенции.
Понеже в тези банки имаше много депозити на холандци и британци, Великобритания и Холандия натиснаха здраво Исландия да обезщети вложителите. На два референдума исландците казаха не. Политиците ги подкрепиха. Нямаха друг избор. С камъни щяха да ги убият исландците, ако са културни.
Вместо да плаща за фалита на банките и за алчността, исландското правителство предпочете да субсидира храната и да облекчи положението на обикновените хора. В резултат на тази политика в момента исландската икономика се възстанови, безработицата е 4 % с тенденция да пада, ръстът на БВП е почти 3 % и въпреки предупрежденията, че пазарите ще накажат Исландия, страната без проблем си емитира облигации на лихви, които за България са мечта.
Това не си го измислям аз, пише го в анализ на „Блумбърг“ от началото на годината.
Но България не е Исландия.
У нас учените хора и политиците ще кажат какво да правим с КТБ.
Нас нито ще ни питат, нито много ще ни обясняват.
Щото сме прости, затова.
http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/shtoto_sme_prosti_zatova_/177720/