СамокоВест

Георги Даскалов: Европа – богата, самодоволна, цинична

Споделете ни в

Радост в Москва и попарени надежди в Киев. Холандците гласуваха на референдум по споразумението за асоцииране на Украйна и ЕС и казаха не. Гласуваха малко под 1/3 от избирателите, но над 60 % от тях са против. Холандия е единствената страна в ЕС, която подложи на допитване споразумението. Останалите го ратифицираха с актове на парламентите и правителствата.

Но ако споразумението за асоцииране на Украйна беше подложено на референдум в други държави, например в Германия, Финландия, Дания, Италия, Франция, вероятно щеше да има сходни като холандските резултати.

Холандия е в центъра на Европа и винаги е била космополитна. Малка като население и още по-малка като територия, бедна откъм природни ресурси, включително и откъм плодородна земя, Холандия винаги е била обърната към морето и, подобно на Португалия, е създала колониална империя.

След края на колониалната епоха множество от хора от колониите са се преместили да живеят в Холандия – индонезийци и суринамци са над 5 % от населението, има поне още толкова турци и северноафриканци.

И е странно, че холандците са сред най-ксенофобските нации в Европейския съюз. От една петилетка, че и повече, правителствата се крепят на гласовете на партии, чиито лозунг е вън чужденците от Холандия, а лидерът на Партията на свобода Герт Вилдерс дори доскоро искаше страната да върне гулдена и да излезе от ЕС.

Точно Холандия от доста време спира България за влизане в Шенгенската зона. (Подкрепяна от Финландия и тихомълком от Германия). Презрението и погнусата, които холандците изпитват към „навлеците“ от Източна Европа, са трудни за описване.

В случая с Украйна холандските избиратели гласуваха цинично, самодоволно и безотговорно.

Не мисля, както тръби руската пропаганда, че Европа организира преврат в Украйна. Просто украинците поискаха да живеят като поляците, не като руснаците. И Европа им даде надежда. Сега холандците, малка, но влиятелна в ЕС нация, им казват – не ви искаме. Стойте си там.

Европа няма бъдеще, ако предава хората, които са повярвали в нея.При това става дума само за асоцииране, акт, който няма сериозни практически последици.

Европа няма бъдеще и ако „старите“ европейци не разберат, че „новите“ европейци са също толкова европейци.

Ако страни като България и Румъния продължават да бъдат третирани като втора категория, Съюзът ще почне да губи своята привлекателност. Ще се засилват твърденията, че Европейският съюз е просто нов вид робство, нова форма на стари отношения господар-васал.

Хората гласуват както гласуват, но отговорността на западните политици е огромна. На тях се пада да убедят избирателите си, че Европа има шансове в днешните времена само, ако докаже, че всички печелят от обединението.

Ако не стане овреме, съюзът ще се разлети на парчета.

И от благоденствието, включително и холандското, и папер няма да остане.
http://www.ekipnews.com/…/evropa_bogata_samodovolna…/192052/