СамокоВест

В памет на Николай Сичанов! Открито писмо до Президента на Република България генерал Румен Радев

Споделете ни в

Уважаеми г-н Президент,

За пръв път се обръщам към Вас публично, въпреки че от началото на Вашия мандат съм имал много поводи за това.

Уважаеми господин Президент,

От името на НПО  „Милост за слабите -Самоков“ – една неправителствена организация, включваща и обгрижваща стотици хора в много трудно житейско битие, изразяваме своята загриженост, че много от тях са бездомни, безработни пред пенсионна възраст и естествено здравно не осигурени.

Местната власт в Самоков не предприема никакви действия въпреки многократните ни уведомления по проблемите на бездомните хора. На практика това бездействие обезценява и делегитимира работата на неправителствените организации в България, като създава внушение за деструктивно противопоставяне между държавата и нейните граждани.

За нас тази е тревожна теза, че ние като НПО сме безсилни да разрешим проблемите на бездомните хора. Г-н Президент, входирали сме уведомения до Президентството на РБ, до  Омбудсман  на РБ, до Общинкса администрация –Самоков, но отговорите са заблуждаващи.

С формалните отговори и заблуждаващите такива се отнемат правомощия на тези хора от контролни органи и малки началничета в  държавата .

По този начин Вие г-н Президент, в тази светлина не виждате място за тревога с което Ви уведомяват, че това са частно правни случай. Винаги, когато една институция абдикира от своите правомощия, според нас това е опасно.

С бездействията това няма да допринесе за разрешаване на тези елементарни за тях проблеми, а по-скоро това его е вредно и допускаме, че самите те имат здравни проблеми.

Г-н Президент, редица са примерите, доказани във времето, които илюстрират  живата трагична картина на бездомните хора в Самоков. Един от тях е самоковецът Николай Сичанов, който е на 63 години, болен с инвалидна пенсия  и живее в разрушен дом без покрив. Къщата му е на един век, не е издържала на тежестта на времето и се е срутила върху собственика си. Близки на Николай са подали молби до Дом стари хора, Социална служба -Самоков за настаняването му, но ръководствата му отказвали с мотиви, че той имал дъщеря и тя трябвало да се грижи за него. Комшии на Николай и ние от НПО сме възмутени от бездушието на институциите. Николай живее в страхотна мизерия, без вода, без ток, без покрив , без топлина, без храна. Бездомните в Самоков не са нито малко , нито много, а зад тях стои трагична съдба. Ръководството на община Самоков претендира, че има социална политика. Това не е вярно. Отговора им до вас съдържаше , че не е необходимо да имаме обществен защитник защото общинското ръководство било отворено към проблемите на нашите съграждани. Действията на кмета , и на съветниците показват, чене се полагат никакви грижи за бездомни, бедни, социално слаби хора, да не говорим и за уличните кучета, които наскоро бяха отровени и натръшкани из улиците на Самоков и курорта Боровец. В Самоков милост няма към никого, само към богоизбраните. Властта не се интересува от бедните, нека г-н президент да си помогнем! Същата е съдбата и на Венцислав Тричков, който се скита по улиците, от години е бездомен със страшна гангрена на крака си. Търпи болки , глад , а липсата на перспектива го смазва духовно. Той също има нужда от дом и лечение, но такова към момента не е получил. Само преди месеци си отиде от този свят и Любов Хаджийска, която заради не навременно изпратени документи от Община Самоков до Президентството за опрощаване на дълг с който ако беше опростен щеше да бъде здравно осигурена, а тя не бе приета и в бърза помощ , нито в социален дом.

Концепцията и подходите за работа на НПО са правно регламентирани и са част от модерното развитие на страната ни,  но ние подкрепа нямаме.

В годините на демократично развитие на България, гражданският сектор има изключителна роля за развитието на политиките, бездомните  също имат заслуга за изграждането на днешното време, а не могат да ползват никакви блага и се намират в  уязвимите групи. Като НПО ние вярваме, че в едно демократично общество, следва да има баланс и взаимен контрол между страните за просперитета на това общество.

За нас е важно политиците и държавните институции да зачитат ролята на всеки един от секторите в България, както и значението на гражданските организации за развитието на обществото ни.

Вярваме и се надяваме именно Вие г-н Президент да върнете вярата в хората , а чиновниците да спазват конституцията на Р България, а именно справянето с тия елементарни човешки съдби. Няма и свобода на слово в град Самоков, определени медии работят само в интереса на чиновниците. Вие лично от трибуната, публично упоменахте в едно изказване за ролята на медиите, като заклеймихте неистината. В Самоков медиите служат само на местната власт, нямат принос за обществения живот на обикновения гражданин. Само една от всички електронни медии се откроява като независима и градивна, а това е Вяра-Нюз.

Убедени сме, че заставайки зад проблема на бездомните хора, Вие ще продължите да давате знак, че гражданите са неизменна обществена ценност.

Преди всичко искам да Ви поздравя с поредицата от Ваши публични изяви, в които Вие искрено показвате картината на драматичното състояние на съвременното българско общество!

С уважение,

Кирил Бонев – председател на НПО „Милост за слабите“-Самоков, ул.“Никола Образописов“№1, гр. Самоков, община Самоков, тел. 0894795603

04.01.2019г. гр. Самоков

Бел.ред. Николай Сичанов почина без да дочака милостта на институциите.