СамокоВест

Върховният административен съд отмени поскъпването на винетките

Споделете ни в

Новите, по-скъпи цени на винетките, паднаха в съда. Решението е на тричленен състав на Върховния административен съд. Мотивите на магистратите са два.

Първият е, че Министерският съвет не е спазил изричното изискване да бъде даден срок от поне 14 дни за обществено обсъждане на новите цени от 97 лева. Вторият аргумент е, че увеличението е необосновано.

Цената обаче ще остане в сила до окончателното решаване на казуса, тъй като становището на тричленката на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав на съда. От регионалното министерство заявиха, че ще се възползват от тази правна възможност и ще обжалват.

Цената на винетките беше атакувана пред съда веднага след приемането й от група неправителствени организации и редови граждани. Тяхната теза бе застъпена и от прокуратурата, която също обяви, че поскъпването на винетките е направено незаконно.

Жалбоподателите твърдят, че постановлението на Министерския съвет за новите цени е взето при незачитане на принципите за обоснованост, откритост и съгласуваност на нормативните актове. Тезата им бе, че няма никакви доказателства, че актът е приет 14 дни след публикуването му заедно с мотивите.

Правителственото постановление бе издадено на 17 ноември 2015 година и с него бе изменена тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Цената на винетките за леките автомобили се увеличи от 67 на 97 лв..

Вторият аргумент е, че поскъпването е необосновано. Гражданите и прокуратурата припомнят, че целта на правителството е да събира 300 милиона лева на година от винетките. В същото време държавата декларира, че има нужда от 600 милиона лева. Това прави новата цена напълно необяснима, казват жалбоподателите.

Тричленният състав на съда с председател Йордан Константинов и членове Светлозара Анчева и Мадлен Петрова осъждат Министерския съвет да заплати на Николай Филев, който даде начало на процеса и на сдружение Център за законодателни оценки и инициативи, съдебните разноски по делото.