СамокоВест

Въпреки забраната на ЕС в българската кайма соя ще има

 Breaking News

Въпреки забраната на ЕС в българската кайма соя ще има

Въпреки забраната на ЕС в българската кайма соя ще има
януари 08
19:06 2014

Соя ще има в готовата кайма въпреки забраната на ЕС. Разпоредбата , според която мляното месо трябва да е без съдържание на соя в него, влезе в сила от 1 януари 2014 г. По този начин Европейската комисия се опитва да пресече практиката голяма част от месото да съдържа соя. Съставката е една най-геннномодифициранати агрокултури.

Според Асоциацията на месопреработвателите обаче по рецептура каймата е месна заготовка, в която се влагат подправки и хранителни добавки, а не е чисто мляно месо. Същото потвърдиха и от Българската агенция за безопасност на храните. С това местните производители на кайма оправдават влагането на соя в хранителния продукт.

Припомняме, че от началото на тази година мляното месо ще трябва да се прави само от чисто месо без соя, консерванти и други добавки. Ще може да се влага само сол – до 1% от масата на месото, се казва в документа на ЕС. Освен това от 1 януари върху етикетите на мляното месо задължително трябва да има информация за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. ЕК изисква още да се посочва, че продуктът не е готов за консумация, а трябва да се сготви. Задължително върху етикетите ще трябва да се изписват и съдържащите се алергени в пълното им наименование, както и предупреждение, че могат да предизвикат алергична реакция.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

*

Времето в град Самоков

РЕКЛАМА

jivotinkite.com

Latest Comments

0888019399-Давам под наем: 1/ 2-стаен в София, ж.к.Света Троица, 5-ти ет., необзаведен, свалени радиатори,...

Вярно ли е, че Цоло/Вуто/ се е отказал от депото, т.е. взел 8-те млн. евро...

MiSHO MiSHO, защо ли постоянно си сменяш името и изпадаш в дребни и злобни нападки....