СамокоВест

Всички обществени поръчки в Самоковска община са предрешени

Споделете ни в

Община Самоков проведе обществена поръчка за избор на изпълнител на проект „Корекция на коритото на река Боклужда”. Преди време общината спечели проекта по оперативна програма „Регионално развитие” – Схема „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации“. Стойността му възлиза на 1 милион 47 хиляди 331 лева. Предвижда се да се корегират 962 метра от коритото на реката – участъка от моста на улица „Христо Максимов“ до вливането на реката във водостока при околовръстния път. С неговото изпълнение се цели да се подобри градската среда в Първи и Седми квартал и да се предотврати опасността от наводнения в региона, който обхваща площ от около 30 декара.

Документи за участие в обществената поръчка са подали 4 фирми. Комисията по провеждането на процедурата е назначена със заповед на кмета на общината и се председателства от инж. Евелина Перфанова.

От този момент пред очите на обществеността се разиграва поредния фарс, наречен „обществена поръчка”. Трябва да се признае, че след близо 20 годишен опит, всички участници в комисията и най-вече инж. Перфанова играят ролите си на високо професионално ниво. Процедурата протече по познатия и добре отработен сценарий. На първия етап бяха допуснати всички кандидати. След отваряне на офертите обаче две от дружествата отпаднаха. Останаха да се „състезават” Главболгарстрой и БКС – Самоков. Дали в радиус от 1 000 километра ще се намери някой, който да е изненадан от решението на комисията? Убедени сме, че няма такъв наивник. Единствено участниците в театрото, воглаве с кмета Владимир Георгиев и баш бизнесмените Симеон Пешов и Емил Кривошиев, си мислят, че гражданите са от прости, по-прости. Но най-голяма е заслугата на кукловода – екс кмета Ангел Николов. Както по време на двата си мандата управление, така и сега, той продължава да дърпа конците. Половин година след избора на Владимир Георгиев вече е пределно ясно, че истинският управник на общината е бившият кмет, макар и зад кулисите. Ангел Николов се оказа самороден талант в схемата „за всекиго по нещо, а за мен – много нещо”. Още със сядането си на кметския стол, през далечната 2003 година, той определи кръгът от фирми, които ще получават обществените поръчки в общината. Направи се и разпределението по между им. Големите милиони отиват при големите акули, каквато е Главболгарстрой. По-малките поръчки са за по-дребните риби като БКС – Самоков и СД Лобут-АК  Лобутов Конярски и сие. Играчите бяха разпределени и по отрасли. В строителството ще участват Лобутов Конярски и сие, а в добива на инертни материали – БКС Самоков. Всички други фирми, извън така обособения кръг, нямат никакъв шанс да спечелят обществена поръчка в Самоковска община.

Единствено Главболгарстрой има привилегията да печели обществените поръчки във всички направления и винаги да получава лъвския пай. Това ни навежда на мисълта, че мозъкът на операцията по всяка вероятност е Симеон Пешов. Не само защото граби от всички страни, а най-вече заради разликата в мащабите. За една нощ Симеон Пешов от комунист, директор на държавния домостроителен комбинат, израсна до крупен капиталист, притежател на строителната империя Главболгарстрой. През това време Ангел Николов все още  бе дребен бакалин, собственик на мръсна колбасарница в края на града. От тандема Пешов-Николов общината претърпя щети за няколко милиарда лева от незаконен добив на инертни материали, от участието в проекта „Супер Боровец, от ненужни строежи, от концесията на минералните води на Белчин бани. Но според общото мнение, което битува в града, личното  благосъстояние на двамата  се е увеличило с по няколко стотици милиона.

При обществената поръчка „Корекция на коритото на река Боклужда” ситуацията е изключително усложнена. От една страна строителният отрасъл е в криза и Главболгарстрой, в частност Симеон Пешов, сигурно няма да се погнусят да приемат изпълнението на поръчка и само за 1 000 000 лв. От друга страна БКС – Самоков, считай Емил Кривошиев-Кремвишо, отдавна вече е коригирал коритото на Боклуджа. С незаконния добив на инертни материали в местността „Рашид бегов чифлик” Кривошиев напълно промени руслото й в участъка преди да се влее в река Искър. Както писахме, по повод образуваното незаконно сметище, Кремвишо предизвика истински природен феномен. Против всички закони на физиката, той успя да накара реката да тече срещу наклона на терена. Затова ни е изключително трудно да прогнозираме кой ще спечели поръчката – Главболгарстрой или БКС. За такива случай народът е казал „ела зло, че без тебе още по-зло”. Само че, в надпреварата между Симеон Пешов и Емил Кривошиев не се знае кой е по-голямото зло и кой е по-малкото. И има ли изобщо „по-малко зло”?

 

One thought on “Всички обществени поръчки в Самоковска община са предрешени

  1. Свалям шапкя на пишешите в този сайт, всичко винаги така е описано, че няма място за коментар – веднага става ясно за какво иде реч. Кой се сеща за Емил еди койси, друго си е като пише Кренвишо, веднага се сещаш за мизерното снегопочистване, нескопосаните ремонти по пътищата на града и един куп простотии. Браво. Но моля не убиждайте г-н Николов, че е бакалин откакто взе милиончетата той вече е татко Раза, не виждате ли как обгрижва и насочва новото кметче, моля Ви това, че са дупе и гащи с Кренвишо не го прави бакалин.
    Много успех на Вас и сайта Ви.

Comments are closed.