СамокоВест

Всеки четвърти младеж у нас е без работа – повече от 20 години държавата не насочва младите хора

Споделете ни в

samokov centar bezrabotica naselenieЕдна четвърт от българите на възраст до 30 години нямат работа. Само за първите 6 месеца на тази години в бюрата по труда са се регистрирали близо 70 000 младежи. 70 на сто от младежите у нас, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. В останалите страни от Европейския съюз този показател е значително по-нисък.
Антропологът Харалан Александров изследва причините за рекордния брой младежи, отдали се на почивка, пред работата. „Приели са, че животът предлага достатъчно удоволствия и радости без усилия”, смята той. Според социалния антрополог, моделът и ценностите на хората у нас са се променили през последните години. „За тези 25 години имаме култура на бедността. Тази култура не описва безработицата като проблем, склонни сме да съжаляваме работещите за това, че доходите им са ниски“, коментира Александров. По думите му идеята, че можеш да ползваш дребни, случайни доходи е гибелна от гледна точка на индустриалната държава. Антропологът изказа мнението, че българите живеят с мисълта за перманентно бедствие, но и доста комфортно по отношение на битовите потребности. „В големите индустриални градове, ако не работиш, не можеш да си плащаш сметки“, заяви още той.
Предприемачът Красимир Дачев също изрази становище по темата. Да се работи не е престижно, това е мода, каза той в ефира на bTV. По думите му в България има много работа, но няма кой да я работи. „Повече от 20 години държавата не насочва младите хора къде могат да намерят работа“, коментира той. „От Университетите излизат всякакви специалности, но никой не се интересува. Държавата трябва да субсидира дейностите, които се търсят“, заяви още бизнесменът.