СамокоВест

Врабчетата в Самоков изчезнаха

Споделете ни в

Преди няколко дни, майка ми обърна внимание на това,че в двора ни няма врабчета -нещо необичайно за този сезон, когато винаги е имало орляци и сме слагали храна по прозорците.  Наистина като се огледах наоколо с изненада видях, че действително по дърветата в големият ни двор не може да се види дори едно врабче! Последните 4 -5 дни съм споделял този факт с някои приятели и повечето от тях също не  бяха виждали врабчета, но просто не се бяха замисляли. Поинтересувах се в интернет и видях, че това е проблем в цяла Европа! Има различни догадки за причините, като замърсяване на околната среда, липса на зелени площи, птичи грип , едно от друго по несьстоятелни и глупави. Ако за центъра на София може да има някаква причина от такова естество, какво  да мислим за Самоков? Единствената причина която изглежда достоверна е радиозамърсяването от антените на мобилните оператори! Още преди 2 -3 години съм чел статия на немски учени за вредата от мобилните телефони, които по техните думи буквално сваряват мозъчните клетки на човека, но затова всеки отговаря за себе си. Друго което прочетох беше тревогата,че пак в цивилизована Европа масово измират пчелни семейства! Тук учените имаха  твърдо становище за причината – това  бяха антените на мобилните оператори, които дезориентират пчелите и те не могат да се върнат обратно в кошера и умират. Напоследък много се говореше за апокалипсис! Искам да припомня думи на великия Айнщайн! Та той наред с техническите си занимания беше намерил време и за такива важни неща и беше изрекъл  мисълта, че “ изчезнат ли пчелите от лицето на земята това ще бъде и краят на човечеството“.  Той не се е опасявал от метеорити и атомни бомби, а се е замислил за тази полезна малка мушица! Преди 3 -4 години, когато не бяхме толкова  наситени с оператори, като че ли проблема не беше толкова наболял, но ето, че природата не прощава и всичко си има граници. Не съм се интересувал с каква мощност е антената на моб. оператор, която е на „Ридо“, но тъй като е отдалечена от  сградите сигурно не са икономисвали киловати, а и контролните органи не са били толкова придирчиви. Защо само тази антена ми прави впечатление не знам, сигурно и другите са виновни, но имам чувството, че като се появи това съоръжение особено тази пролет нямаше пчели в моя двор, и се чудя как все пак се опрашиха дърветата и дадоха някакъв плод, а сега ги няма и врабците! Тук трябва да се прибави и мобилният интернет с честоти 800 – 1200 Мhz. Не ме интересува какви са нормите, важно е последствията! Ако цената на удобството да си с телефон в джоба е това, по добре да си се върнем на стационарните услуги. След като в развитите европейски страни има проблеми, защо да чакаме и тук да стане. Но народа така е свикнал с това, че по скоро ще приемем всички рискове, но няма да се откажем.Остава да има строг контрол, но мерило да ни бъде не някакви  измислени от търговците и техните протежета норми, а природата с нейното многообразие от което зависи съществуването ни.
С тревога за бъдещето ни : Благовест Коларов

4 thoughts on “Врабчетата в Самоков изчезнаха

  1. Да му имам и ядовете на пишещият Благовест…..

  2. ” изчезнат ли пчелите от лицето на земята това ще бъде и краят на човечеството”. Това не го е казал Айнщайн а Ванга. Освен това не измират само заради радио излъчвателите а и от така нареченото модерно земеделие от всичките пестициди и хербициди с който се пръскат посевите. Сега не го забелязваме но ще видим резултата когато е прекалено късно и потърпевши ще са нашите деца.

  3. Защо се занимаваме с дребнави забележки? Колкото до проблемите, те са до всички и много жалко, че някои не ги виждат! След пчелите и врабците, кой е следващият? Може би прелетните птици, и разбира ние хората, но на нас ни е дадено малко повече време докато се разболеем!

  4. Съпричастна съм към тревогите на Благовест Коларов. Грижата за природата трябва да бъде на първо място. Унищожим ли природата, унищожаваме себеси, а и бъдещето на децата си.

Comments are closed.