СамокоВест

Влади Зографски с исторически успех за България в ски скока на олимпиада

Споделете ни в

Владимир Зографски пренаписа историята на българските ски скокове с 14-o място в Пьонгчанг. Той постигна най-доброто класиране в ски скоковете на олимпийски игри в историята на България. 24-годишният състезател от Самоков се класира 14-и на малката шанца в Пьонгчанг.

Досегашното най-добро българско постижение в ски скоковете беше 19-ото място на друг самоковец – Владимир Брейчев от игрите в Сараево през 1984 г.

Зографски, който загатна за добрата си форма със 17-о място в квалификациите, завърши основната фаза на състезанието с общ сбор от 226.5 точки. Българинът завърши 23-и в първия кръг със скок от 101.5 метра и 106.8 точки.

Това му осигури място във финалния кръг, за който се класираха 30 от 50-те участници днес. Влади се представи страхотно в последния си скок, като преодоля 108.5 метра.

Световният шампион за младежи от 2011 г. събра 119.7 точки и постигна осмия най-добър резултат във финалния кръг.

Германецът Андреас Велингер спечели златния медал на малката шанца в Пьонгчанг. Среброто и бронзът останаха за Норвегия след второ място на Йохан Андре Форфнанг и трето на Роберт Йохансон. Двукратният олимпийски шампион от Сочи 2014 Камил Стох завърши четвърти.

Състезанието се проведе при ниски температури и много тежки условия. Силен вятър доведе до постоянни забавяния на старта, промени на стартовите позиции и дълго чакане за състезателите. Финалният кръг на надпреварата дори беше забавен заради неблагоприятното време.