СамокоВест

Влади Зографски преодоля квалификациите на голямата шанца

 Breaking News

Влади Зографски преодоля квалификациите на голямата шанца

Влади Зографски преодоля квалификациите на голямата шанца
февруари 16
16:55 2018

Владимир Зографски продължи успешното си представяне в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Световният шампион за младежи от 2011 г – самоковецът Влади Зографски, се класира без проблем за състезанието на голямата шанца. Той преодоля квалификациите с 31-и резултат.

Зографски направи скок от 123 метра и получи нелоши оценки за стил – три по 17.5. 24-годишният българин завърши с общ сбор от 94.3 точки. За първия кръг на надпреварата, който започва в събота в 14.30 ч., се класираха 50 скачачи, включително първите десет в генералното класиране за Световната купа.

Преди четири години в Сочи, когато дебютира на олимпийски игри, Зографски преодоля квалификациите с 39-и резултат, а след това завърши на 47-о място в крайното класиране.

Сега надеждите му са за далеч по-добро класиране, тъй като демонстрира отлична форма в Пьонгчанг. В събота Зогафски пренаписа историята на българския ски скок, след като завърши 14-и на малката шанца. Досега най-доброто олимпийско постижение в този спорт беше 19-ото място на друг самоковец – Владимир Брейчев от игрите в Сараево през 1984 г.

Най-добър резултат в квалификациите постигна бронзовият медалист на малката шанца в Пьонгчанг Роберт Йохансон. Норвежкият скачач преодоля 135 метра и събра 131.9 точки. Неговият сънародник и сребърен медалист на малката шанца Йохан Андре Форфанг зае второ място със 128.7 точки след скок от 137 метра.

Японецът Рьою Кобаяши допълни челната тройка със 127.6 точки. Той записа най-дългия скок в квалификацията – 143.5 метра, но компенсацията заради насрещния вятър го остави трети. Олимпийският шампион на малката шанца Андреас Велингер от Германия е четвърти със 127.1 точки.

Квалификациите се проведоха при много силен насрещен вятър. За щастие на състезателите и организаторите той беше сравнително постоянен и това не доведе до забавяния.

Следващият етап на състезанието ще отсее 30-те скачачи, които ще участват във финалния кръг. Той също ще е в събота (17 февруари), като ще започне в 15.35 ч. българско време. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...