СамокоВест

Виктор Варошкин стана носител на Годишната награда на БФКА

 Breaking News

Виктор Варошкин стана носител на Годишната награда на БФКА

Виктор Варошкин стана носител на Годишната награда на БФКА
ноември 18
16:56 2016

С решение на управителния съвет на Българската федерация по катерене и алпинизъм носители на Годишната награда за 2016 година станаха алпинистите от експедиция „Опашката на дракона – Патагония“. Българската експедиция „Опашката на дракона“ започна на 2 декември 2015 година. В храбрата четворка, поела към връх Серо Торе в Патагония, влизаха преподавателят по алпинизъм, планински водач и многократен републикански шампион по алпинизъм Мартин Маровски, който бе и ръководител на групата, републиканският вицешампион по алпинизъм Григор Вътев, Виктор Варошкин – автор на едни от най-трудните традиционни спортни маршрути в България, и Руслан Вакрилов – един от най-добрите български екстремни фотографи в областта на катеренето и алпинизма.

Както СамокоВест писа, самоковецът Виктор Варошкин тръгна по пътя на свободните души и стъпи на емблематичния връх Серо Торе в Патагония. Виктор Варошкин и Мартин Маровски са първите българи, покорили върха. На 6 януари 2016 година, в 16 часа местно време, двамата млади мъже постигнаха една от мечтите си – да изкачат короната на Патагонските Анди.
Серо Торе е едно от най-големите предизвикателства за алпинисти от цял свят. Той е най-високият от четирите върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка, разположен на границата между Чили и Аржентина. Въпреки височината си от едва 3128 м., се смята за един от предизвикателните върхове заради техническата си сложност, суровия климат и ледената му шапка, оформена от постоянните силни ветрове в южна Патагония. Скоростта на ветровете редовно достига до над 200 км/ч.
Виктор Варошкин, Мартин Маровски, Григор Вътев, Руслан Вакрилов – четирима вдъхновени, смели млади българи, които искат мечтите си и следват пътя на свободните души. Участниците в експедицията не само покориха връх Серо Торе, но и прокараха премиерен маршрут на скалната игла Ел Мочо. Заслужено носител на Годишната награда на БФКА за 2016 година стана великолепната четворка, част от която е и самоковецът Виктор Варошкин.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...