СамокоВест

Виктория Гончева най-бърза при жените в Borovets Open Cup 2017, Иван Коцев – първенец при най-малките

Споделете ни в

16-годишната Виктория Гончева от спортен клуб „Гравити“ спечели титлата при жените в международното състезание по планинско колоездене Borovets Open Cup 2017. Тя се спусна най-бързо по трасето на Боровец байк парк и спечели 100 точки за ранглистата в българските даунхил серии.

„Доволна съм от крайния резултат, защото във финалното спускане успях да сваля около 20 секунди в сравнение с квалификациите, – каза Виктория след като вдигна купата. – Карах контузена и това е добро постижение. Освен това финиширах с извадена гума без дори да знам как е станало. Трасето на Боровец байк парк беше добро, но накрая се изрови и стана много трудно. На 7 и 8 октомври е последният старт за българските даунхил серии, с който закриваме сезона. Следващата година искам да участвам в състезанията, валидни за Световната купа и ако намеря финансиране няма да пропусна нито едно. Имам огромен шанс да завърша в топ 5 или топ 3, което ще бъде много голям успех и за мен, и за България. Благодаря на „Бороспорт“ за това, че са най-голямата ми подкрепа в този спорт и се надявам да продължим да работим заедно.“

Най-оспорваната надпревара в Borovets Open Cup 2017 беше при мъжете в клас UCI, валиден за световната ранглиста. В битката за първото място се включиха осем състезатели от Великобритания, двама от Франция и най-добрите български байкъри. След перфектно и много технично каране първото място взе Джорж Ганикот от Великобритания от клуб One Vision Global Racing, който беше безапелационен и на квалификациите. Втори остана Паскуал Шарли от Франция (Indem), а трети – Робърт Смит от Великобритания (Silverfish UK). От българите най-добро време даде бившият национален шампион Росен Ковачев, следван от Стивиан Гатев и Йоан Нейчев.

В категория „хард тейл“ отново над всички беше Васил Денчев, който остави конкурентите далеч назад. Open категорията, в която караха състезатели без отбор или лиценз, спечели Виктор Лозанов от Pro Team Samokov, а при ветераните златния медал взе Димитър Гайдов от спортен клуб „Шамбала“. При юношите 15-16 години доминира Йордан Анчев от Riders United. Йордан спечели петия финален кръг от детските байк серии. При 13-14 годишните пръв стана Димитър Мазнейков от клуб „Виво“, а при най-малките – 10-12 годишните – най-бърз беше Иван Коцев от ProTeam Samokov.

В Borovets Open Cup 2017 участваха повече от 100 състезатели, сред които представители на Франция, Румъния, Турция, Гърция и Великобритания. Дължината на трасето беше 2,4 км, а денивелацията – 440 м. Най-малкият участник беше на 10 години, а най-възрастният – на 44. Всички байкъри бяха единодушни, че това е едно от най-техничните и скоростни трасета, на които са карали.

„Borovets Open Cup мина отлично, – каза супервайзърът на старта Пиера Бенси (Италия), която е представител на Международния колоездачен съюз. – Състезателите останаха доволни, нямаше произшествия, а гостите от Франция и Великобритания демонстрираха висока класа. Видяхме и надеждите на българското планинско колоездене. Организаторите от „Бороспорт“ и Боровец байк парк са свършили отлична работа и нямам забележки. Състезанието позволи на всички да покажат най-доброто от себе си. Ще препоръчам Боровец за провеждане на Световна купа в планинското колоездене и се надявам да се видим отново.“

През следващата година Боровец отново ще приеме стартове от UCI категорията, които носят точки за ранглистата на Международния колоездачен съюз. Състезанието ще се проведе на 15 и 16 септември, а 2,4-километровото трасе на Боровец байк парк ще накара отново байкърите да покажат най-доброто, на което са способни.