СамокоВест

Вдовицата на Косьо Самоковеца Aнгелина Димитровa осъди България в Страсбург

Споделете ни в

angelina dimitrovaДържавата да изплати обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски на Ангелина Димитрова, вдовицата на Константин Димитров-Косьо Самоковеца и на сина й Константин. Това реши вчера Европейският съд за правата на човека в Страсбург.
Ангелина Димитрова и синът й спечелиха обезщетението за нарушено право на собственост, но това не е цялата сума, която ще трябва да им плати държавата. Съдът в Страсбург дава срок от 4 месеца на правителството да се споразумее с наследниците на Самоковеца за няколко имота. Вдовицата на Самоковеца иска държавата да й плати равностойността на отнети апартамент във Варна, оценен на 71 800 лева, имоти в София за 601 400 лева, както и платени от Димитрова на държавата 178 815 лева. Общо претенциите на Ангелина Димитрова са за над 852 000 лева. По време на делото правителството ги е определило като прекомерни.
До жалбата в Страсбург се стигна, след като Димитрова бе осъдена от Софийския апелативен съд за незаконните доходи на семейството. Тя и покойният й съпруг, разстрелян през 2003 г. в Амстердам, бяха разследвани за т.нар. незаконни и нетрудови доходи, получени между 1990 г. и 2001 г., по Глава III от отменения вече Закон за собствеността на гражданите.
Припомняме, че производството по глава трета от този закон започна по искане на окръжната прокуратура през 2001 г. Тогава бяха изследвани доходите на Константин Димитров и съпругата му в периода между 1990 г. и 2001 г. Производството бе прекратено през 2002 г., но по-късно отново бе възобновено и през 2004 г. бе заведено дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола.
Според изчисленията на вещите лица, семейното имущество надвишава с 286 000 долара приходите на съпрузите. Съдът нареди отнемането в полза на държавата на жилищата и офиса в София и Варна, както и 178 815 лв. – равностойност на други имоти, които са били продадени.
По време на делото вече овдовялата Ангелина Димитрова твърдеше, че голяма част от парите на семейството са от производство на картофи, както и че тя и покойният й съпруг са получили 50 000 германски марки подарък за сватбата от кума им.
Софийският апелативен съд нареди отнемането в полза на държавата на апартаменти в София и Варна, офис, гараж, част от парцел в столицата, както и заплащането на държавата на цената на вила в Боровец и кола, които междувременно са били продадени. Делото не бе допуснато до касация и решението влезе в сила.
Така през 2010 г. Ангелина Димитрова плати 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски, а имотите й бяха отнети.
С вчерашното си решение Европейският съд за правата на човека приема, че правото на собственост на вдовицата и сина й е било нарушено, и прави обстойна критика на отменения ЗСГ. В решението си европейските магистрати напомнят, че правилата за отнемане на имуществото трябва да са точни и предвидими и законът трябва да дава защита срещу произвол. Те посочват, че процедурата по ЗСГ не е била ограничена във времето и хората е трябвало да доказват доходите си за много години назад. Освен това, решението на прокуратурата веднъж да се откаже от производство по отменения закон няма обвързваща сила. Всичко това, както и свободата на прокуратурата да започва и прекратява на практика еднакви производства по глава трета от ЗСГ, означава, че тази процедура не отговаря на изискването за предвидимост. Това предполага, че човек трябва да може с подходящ съвет разумно да предвиди последствията, които дадено действие може да му причини, пише в решението.

One thought on “Вдовицата на Косьо Самоковеца Aнгелина Димитровa осъди България в Страсбург

  1. Здравейте казвам се Данаил Лазаров от град Варна на 30 години и при мен в момента се получава това, че аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и ние бяхме признати за виновни от съда за нещо в което аз нямам никаква вина. Свидетелите също им казват това на съда, но никой не се интересува вече от истината! Който иска може подробно да се запознае с моя случай от форума на сайта lex.bg от този линк: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=61557

Comments are closed.