СамокоВест

ВАС ще решава законно ли е решението на общинарите да учредят без търг право на строеж на Туристическото дружество в Самоков

Споделете ни в


На заседанието си от месец октомври 2018 година Общински съвет-Самоков взе решение, с което учреди без търг или конкурс възмездно право на строеж на „Туристическо дружество Рилски турист” върху парцел с площ от 350 кв. м. за изграждане на административна сграда. Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров оспори решението пред Административен съд София област, като незаконосъобразно.

Областният управител бе сигнализиран от група общественици от гр. Самоков. Анджелино Димитров, Антон Пиргов, Константин Панев, Илия Масларски и Йорданка Иванова посочват в сигнала си, че Наредба № 4 на Общински съвет-Самоков за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост не съответства на правилата определени в Закона за общинската собственост. Съгласно закона, без търг и конкурс право на стоеж се учредява на юридически лица на бюджетна издръжка, на религиозни институции и на други лица, когато това е предвидено в закон. Вносителите изтъкват, че няма специален закон, който дава право на сдружения с нестопанска цел, каквото е Туристическото дружество, да получават право на строеж върху имоти общинска собственост без търг и конкурс.

На това основание, че са автори на сигнала, групата общественици от Самоков поискаха от съда да бъдат конституирани като заинтересовани страни по делото. В искането си Анджелино Димитров, Антон Пиргов, Константин Панев, Илия Масларски и Йорданка Иванова изтъкват, че СНЦ „Туристическо дружество Рилски турист” не е надлежно вписано в Агенцията по вписванията. Групата самоковци посочват още, че Дружеството има задължения към НАП и към Община Самоков в размер на 70 000 лв. „Повече от ясно е, че срещу ТД „Рилски турист“ има изпълнителни дела, сметките на дружеството са запорирани от НАП, дългът към община Самоков възлиза на 31 000 лв. Освен това споменатото дружество е страна по редица съдебни дела за неуредени имуществени взаимоотношения“, се сочи в искането. Анджелино Димитров, Антон Пиргов, Константин Панев, Илия Масларски и Йорданка Иванова подчертават, че съгласно одобрената Кадастрална карта на Централна градска част обектът (административна сграда бел. на ред.) е не само за Туристическото дружество, но и за Съвета по туризъм.

Адв. Христева и адв. Вададжийска, представляващи съответно Общински съвет-Самоков и “Туристическо дружество-Рилски турист“, оспориха искането с мотива, че вносителите не се явяват заинтересовани лица и че с решението на Общинския съвет по никакъв начин не се засягат права и каквито и да било законни интереси на тази т. нар. група общественици.  Съдът остави без уважение искането на групата самоковски граждани, тъй като същите не са участници в административното производство по издаване на оспореното решение, не са негов адресат и не ангажират доказателства, обосноваващи правния им интерес.

Административен съд София се произнесе със свое решение относно законността на решението на Общински съвет-Самоков, с което предоставя без търг възмездно право на строеж „Туристическо дружество Рилски турист” върху парцел с площ от 350 кв. м. за изграждане на административна сграда, на 25 март тази година. В мотивите си магистратите изтъкват, че правото на строеж върху имот частна общинска собственост се учредява след решение на общинския съвет от кмета на общината чрез публичен търг или публично оповестен конкурс. На Туристическото дружество не може да бъде учредено право на строеж без търг или конкурс, тъй като не е юридическо лице на бюджетна издръжка и като цяло е извън кръга на лицата, за които изискването на закона  е неприложимо. Предвидените в закона изключения за учредяване на възмездно право на строеж върху имоти – частна общинска собственост, без да се извършва търг или конкурс, са изчерпателно посочени в закона. Разширителното им тълкуване е недопустимо, категорични са магистратите.

На основание изложените в протокола мотиви, Административен съд София отмени решението на Общински съвет-Самоков, с което се учредява възмездно право на строеж без търг или конкурс на сдружение с нестопанска цел „Туристическо дружество Рилски турист” за изграждане на административна сграда с площ от 350 кв.

Общински съвет- Самоков и Туристическото дружество обжалваха решението на съда пред Върховен административен съд, който следва да се произнесе по казуса.