СамокоВест

Ваклуш Толев: Васил Левски – икона на българската свобода

 Breaking News

Ваклуш Толев: Васил Левски – икона на българската свобода

Ваклуш Толев: Васил Левски – икона на българската свобода
юли 18
13:18 2017

Левски свещенодействаше само пред един олтар — народа; даваше на людете само едно причастие — революцията; обрича и дава само една жертва — себе си!

Левски – предречена и необходима, мистична и исторически реална жертва! Той няма само рождена дата, нито е само къс от историческия ни живот, но има и “страшно бесило”! Много лесно може да му се направи биография. Биография има всеки човек – родил се, живял, оплодил земята, умрял. Това ли е Левски? Това ли е в историята на българския народ?

За Левски трябва да се направи характеристика, не биография. Защото той сложи една нова тайна в пътя на историята, че история се прави с волята на Цезаря и с молитвата на Жреца. Направи едно велико съчетание между молитвеника и бунтовника като сумира двете големи тайнства: олтар на служението му стана България и купол на кръщението – революцията.

Беше и светски, и духовен водач, защото където и да отидеше основаваше комитети и пееше своето “Достойно есть”. Затова не можем да го сравним с нищо от световните измерения на борци за свобода. От тях никой не беше наречен “Апостолът”!

Светостта му, с която си служеше, е несравнима. Тя е просто Христовото смирение в отговорност пред съвестта – будния Бог в човека! Смирението го направи величав; дарбите го направиха достоен за жертва!

И ние не бива да отнемем отговорността на Голготското божествено пътуване на този човек. Той отиде и се пожертва сам! Защото не искаше да бъде байрактар зад Дунава или да се крие в къщите на някои байновци, които го мислеха за светец. Не! Той трябваше да спре разгрома и след това да се принесе в пълна жертва, за да свърши така, както беше казал: „Ако спечеля, печели цял народ, ако губя – губя само мене си!“

Трябва да знаем, че един народ не върши погребение, само защото е подвластен на закона на смъртта. Един народ върши погребение, защото има убеждение, че има възкресение! Това беше Левски! Той съчета: дързостта на Аспарух, проницанието на Покръстителя, мъдростта на Симеон, жертвата на Евтимий, бродничеството на Паисий – всичко, което е правила България!

Левски няма да бъде забравен. Достатъчно голям е в историята ни, за да не бъде забелязан; достатъчно свят е в душата и в делото си, за да не бъдем респектирани в признание. Достатъчно смирен е, за да не бъдем смутени, че ще ни вземе гордостта; достатъчно велик е, за да не се срамуваме, че нямаме големи синове!

Поклон, сине на България!

Ваклуш Толев за Васил Левски 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...