СамокоВест

Бюрото по труда приема заявления по проект „Родители в заетост“

Споделете ни в

От 26 март до 20 април Дирекция „Бюро по труда“-Самоков приема заявления по проект „Родители в заетост“. Кампанията е част от втория прием по проекта.

Процедурата „Родители в заетост“ цели да улесни достъпа до пазара на труда за родители, които отглеждат деца на възраст от 0 до 5 години така, че да запазят равнището на трудовата си и икономическа активност, заетост и доходи или да си намерят работа. Същевременно ще се даде възможност на безработни лица да бъдат наети да осигурят грижа и да отглеждат малки деца.

И по време на втория прием по проект „Родители в заетост“ право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детски заведения. Родителите, които могат да се възползват от услугата по проекта и желаят да подадат своите документи за участие при новия старт, трябва да бъдат от следните две групи: родители, които имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самонаети/ самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа; родители, които са безработни.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на дете/деца от 0 до 5 години и имат осигурено работно място (по трудово правоотношение или като самонаети/ самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 (четири) месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца. Месечното му възнаграждение е в размер на минималната работна заплата.

Бюрото по труда ще извърши подбор сред регистрираните безработни за детегледачи, и ще ги насочи за одобрение от родителите. Целта е родителите да могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, за да продължат професионалната си кариера или да намерят подходяща работа.