СамокоВест

Българският Моцарт със самоковски корени Ивайло Василев – с приз за детска музика „Лешникотрошачка”

Споделете ни в

Пианистът Ивайло Василев е на 10 години и вече е носител на наградата за детска музика „Лешникотрошачка”.  Той е спечелил приза в надпревара със 17 музиканти от цял свят.

Ивайло е определян като българският Моцарт. Започва да се занимава с музика на 5 години и от тогава е влюбен в нотите. Получавал е много награди през годините, но последната му е най-ценна. „Защото имаше много голяма конкуренция, всички свиреха много добре и всъщност нивото бе много високо”, каза Ивайло.

Победата му носи изпълнението на 12-ти концерт на Волфганг Амадеус Моцарт.  Според оценката на журито, то било брилянтно. „Моцарт е един много специален композитор и е много трудно да се изпълнява. Не ми беше лесно, с госпожата се потрудихме, за да успеем да достигнем този успех”, споделя пианистът. По време на състезанието, майка му е неотлъчно до него. „Мога да кажа, че не съм го гледала, общо взето бях с него зад кулисите, претичвах малко на първи и втори тур да го снимам с телефона, но това беше”, споделя майката на Ивайло.

Ивайло Василев е със самоковски корени. Майка му Ралица е от Говедарци , където минава детството ѝ. Всяко лято и самият Ивайло гостува в красивото планинско село, в подножието на  величествената Рила планина. Неговата баба –  Ваня Божкова е бивш педагог по математика. Тя до ден днешен помага на ученици да завършат успешно своето образование. Родителите на талантливия пианист не са музиканти, но го подкрепят по пътя на успеха.

Въпреки че е на 10, Ивайло вече има собствен YOUTUBE  канал, пише  произведения и чака с нетърпение следващото състезание, което ще е отново в Русия.