СамокоВест

България – първенец в ЕС по загинали в катастрофи

Споделете ни в

България отново оглавява черната статистика на убитите при катастрофи в целия Европейски съюз, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти.

В събота следобед самоковци протестираха срещу разбитите и опасни пътища от Самоков към съседните населени места – Дупница, София, Костенец, Ихтиман. Агенция пътна инфраструктура, обаче, от десетилетия не включва трасетата в плановете за основен ремонт и цялостна реконструкция, от която безусловно се нуждаят.

Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загинали при пътнотранспортни произшествие на един милион жители, а по този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали /99,7/ на 1 млн. население. Средните стойности за ЕС са  наполовина по-малко, отколкото в България – 49,99 убити на 1 млн. жители. Още по-тревожно е, че се запазва тенденцията от последните години за ръст на жертвите – сочи анализ на тема „Оценка на безопасността на движението по пътищата по области в България“, изготвен от Атанас Вълев и Георги Младенов от Техническия университет в София.
През 2015-а загиналите са били 99 на 1 млн. жители, през 2014-а – 91,8 души, през 2013-а и 2012-а – 82 души.
По този показател за 2016 г. с най-малък брой на загиналите са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия.
В последните години Европейската комисия е предприела редица инициативи за подобряване на безопасността в държавите-членки. Ако се съди по статистиката, те са дали резултат в по-развитите западноевропейски държави, но не и у нас, е отбелязано в съобщението на СБА.