СамокоВест

България застрашена от санкции заради посегателства срещу природата

 Breaking News

България застрашена от санкции заради посегателства срещу природата

България застрашена от санкции заради посегателства срещу природата
януари 24
16:49 2014

Европейската комисия заведе пореден иск срещу България в съда на ЕС заради нарушаване на екологичното законодателство. Искът е заради 113 несъответстващи на изискванията депа за отпадъци, които са в експлоатация. Сметищата е трябвало да бъдат закрити или приведени според изискванията преди четири години.

ЕК завежда този иск, за да се ускори закриването и почистването на незаконните сметища. В директивата относно депонирането на отпадъци се изисква установяването на стандарти за депата, за да се предотвратят неблагоприятните последствия за здравето на човека, водите, почвата и въздуха. Макар българските органи да признават съществуването на проблема и да се опитват да се справят с него, необходимите мерки за премахване на депата все още не са предприети и много от тях все още са в експлоатация – в нарушение на законодателството на ЕС.

Съгласно директивата съществуващите депа не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 г., освен ако не са в съответствие със законодателството на ЕС. След изтичането на този срок ЕК изпрати писмо до България и повдигна въпроса относно съответствието с изискванията. Получената информация показа, че 130 общински депа не са в съответствие с разпоредбите на директивата и въпреки това все още са в експлоатация. Бавният напредък през следващите години накара ЕК да открие процедура за нарушение през април 2012 г., когато 124 несъответстващи на изискванията депа за отпадъци все още бяха в експлоатация.

В отговор България се ангажира пред ЕК, че до юли 2015 г. ще бъдат изградени 23 нови сметища. Очакваше се това да доведе до постепенното закриване на останалите депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията, но не бе представен ясен график за изграждането на новите инсталации. Но тъй като в много съдилища се водят съдебни спорове срещу изграждането на нови депа за отпадъци е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен.

Заплаха от наказателни процедури грози България и заради плана за строителство в Странджа. Узаконеният устройствен план на Царево нарушава три европейски директиви. Ако не бъдат взети мерки срещу застрояването в природен парк „Странджа”, ще бъдат нарушени три евродирективи, предупредиха екологични организации. Десетдневен срок да предприеме законови и кадрови мерки срещу застрояването на парк „Странджа“ заради реанимирания от съда общ устройствен план на община Царево, дадоха от екокоалицията „За да остане природа в България“ на държавата. След това Европейската комисия ще бъде сезирана да започне наказателна процедура срещу България за нарушаване на европейските директиви и за всяко последващо строителство, основано на устройствения план.

 „В НАТУРА 2000 е позволен бизнесът, може да се строи, не трябва да се забранява, но трябва да се преценява колко точно – не трябва да е твърде много, не трябва да е увреждащо, трябва да е някакъв по-екологичен, по-екологосъобразен туризъм. Това става с екологична оценка. С други думи не може според тези директиви да има устройствен план без тази оценка”, коментира адвокат Свилен Овчаров от коалиция „За да остане природа в България”.

Екоорганизацията призова парламента за спешни законодателни промени, чрез които да се обявят за нищожни общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка, както е в случая с Царево. Освен това, „За да остане природа в България” настоява да се даде право за съдебна защита срещу решения по Закона за устройство на територията и за Черноморското крайбрежие, когато те нарушават екозаконодателството.

Related Articles

1 Comment

  1. Благовест Коларов
    Благовест Коларов септември 21, 15:18

    Това е материал от януари 2014г.за санкции за несъответстващи на изискванията депа за отпадъци. „Съгласно директивата съществуващите депа(сметища), не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 г.“ Каква ли санкция от Европейската комисия да очакваме ако бъдат известени, че и до ден днешен (21.09.2017г)си я караме по старому, и дадените европейски средства не са ни направили европейци ни най малко. Боклуците продължават да ни заливат отвсякъде и старото сметище расте всеки ден. Но ние без принуда няма да се оправим, и трябват наказания, но персонални, за чиновниците които не са си свършили работата!

    Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...