СамокоВест

България е на последно място по свобода на словото в ЕС

Споделете ни в

es euБългария е на последно място по свобода на словото в ЕС в класация на „Репортери без граници”, която обхваща 180 държави. Докладът на организацията за 2014 година е публикуван на нейния сайт.
“Репортери без граници” изготвя класацията си по 6 критерия за всяка страна: независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури, плурализъм. Всяка страна получава оценка между 0 и 100. Страните с оценка нула, са с най-голяма свобода.
За миналата година страната ни се е смъкнала на 100-тното място. В доклада за 2013-та заемаше 87 място. Пред България на различни по-предни места са страни от Третия свят като Папуа-Нова Гвинея, Мавритания, Буркина Фасо, Либерия, Бутан, Боливия др.
България си запазва статута на най-ниско класираната от страните в ЕС след тежка година, белязана от 5 месеца на мащабни протести и политическо напрежение, се отбелязва в доклада. Независимите журналисти, особено разследващи репортери, междувременно бяха изложени на тормоз, който може да приема формата на палежи на автомобилите им, се посочва още в него.
В частта за ЕС докладът на „Репортери без граници“ припомня дългогодишния ангажимент на общността да защитава свободата на словото и дадените юридически гаранции. Индексът сочи, че тези гаранции се прилагат, отбелязва организацията, уточнявайки, че сред 50-те страни на челни места в класацията 31 са европейски. САЩ остават зад Салвадор и Румъния в класацията на “Репортери без граници”. Щатите заемат 46-то място, което е спад с 13 позиции. Основна причина за това са разобличенията за подслушване. Финландия, Холандия и Норвегия оглавяват таблицата, а последни са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.
Организацията отбелязва също така обезпокоителните тенденции в Гърция, която за пет години се е сринала с над 50 позиции в класацията и сега е на 99-о място.