СамокоВест

Бундестагът опроверга клеветите срещу правосъдния министър Христо Иванов

Споделете ни в

bundestagС писмо до българското правосъдно министерство германският депутат и зам.-председател на Комисията по въпросите на ЕС в Бундестага Ахим Бархман опроверга твърденията на народния представител Светлин Танчев, че министър Христо Иванов е искал България да бъде приета в Шенген само ако проведе и съдебна реформа.
Припомняме, че вчера, отреклият се от Бареков депутат, заяви, че правосъдният министър Христо Иванов е убеждавал зам.-председателя на германската комисия по европейските въпроси да не подкрепи България за Шенгенското пространство, докато правосъдната реформа не стане факт. По думите му министър Иванов е обвързал пряко влизането на страната в Шенген с правосъдната реформа.
В писмо, което е изпратено и до германския посланик у нас Детлеф Лингеман, Бархман заявява, че Христо Иванов под никаква форма не е отправял към него молба да не се допуска влизането на България в Шенген, докато не бъде осъществена съдебната реформа.
Късно снощи и депутатът и бивш външен министър Кристиан Вигенин обяви, че е присъствал на срещата и твърденията на Танчев не са верни. “ Присъствах на срещата и мога да кажа, че Светлин Танчев силно изопачава и преиначава казаното от тях. Виждам, обаче, че продължава да упорства. Предлагам му да затвори темата, като каже, че може преводът да не е бил точен. Модерно е да се атакува Христо Иванов напоследък, но нека е с аргументи, не с инсинуации“, написа Вигенин.
По-рано днес председателят на комисията по европейски въпроси в НС Светлин Танчев призна пред журналисти, че от германски представител е получил такава информация.
Публикуваме пълния текст на писмото от Ахим Бархман:
Ахим Бархман
Член на Германския Бундестаг
Заместник-председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз
Берлин, 9 юли 2015 г.
Уважаеми господин посланик Лингеман,
Уважаеми дами и господа,
Във връзка с публичните твърдения в българската преса с настоящето декларирам:
1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген , докато не бъде осъществена съдебната реформа.Това не е вярно.
2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати – членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил, споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.
3.Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен. Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство. От години Европейската комисия предупреждава чрез своите доклади по Механизма за сътрудничество и оценка за необходимостта от провеждане на реформа.Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията. Аз останах с впечатлението, че министърът на правосъдието Христо Иванов е една от движещите сили при осъществяването на реформата. Поради това аз подкрепям неговия ангажиращ подход за постигане на възможно най-широк консенсус в България. Моля сърдечно за коригиране на представената информация по отношение на засегнатите лица, пред обществеността и пред съответните институции.
С приятелски поздрави
Ахим Бархман, член на Бундестага