СамокоВест

Британският парламент реши: Великобритания няма да участва във военен удар срещу Сирия

Споделете ни в

voina angliq siriqБританският парламент отхвърли правителствена резолюция, подкрепяща интервенция в Сирия, съобщи Ройтерс. В нощта срещу петък британският парламент не прие предложението на премиера Дейвид Камерън за евентуална военна операция в Сирия. Правителството поиска от Камарата на представителите пълномощия за военни удари срещу химическия арсенал на президента Башар Асад. Предложението срещна съпротива от 285 гласа, срещу 272, които го подкрепиха. Опозиционните лейбъристи блокираха искането с подкрепата на тридесет депутати от Консервативната партия на министър-председателя Дейвид Камерън. “Убеден съм в необходимостта от суров отговор на използването на химически оръжия, но вярвам и в зачитането на Камарата на общините. За мен е ясно, че британският парламент, изразявайки волята на британския народ, не желае военни действия. Разбирам това и ще действам в съответствие с тази воля”, каза британският премиер, цитиран от БНР.

Британският министър на отбраната Филип Хамънд също потвърди, че страната му няма да участва в каквито и да било военни действия срещу Сирия след този резултат на вота в парламента. Хамънд призна, че Съединените щати, ключов съюзник на Великобритания, ще бъдат разочаровани от този факт. Според министъра обаче британското решение едва ли ще спре Вашингтон от започване на офанзива в Сирия, ако се докаже категорично, че режимът на Асад е използвал химическо оръжие срещу цивилни.

Междувременно разговорите на петте постоянни членки на Съвета за Сигурност на ООН във връзка със Сирия приключиха без взимането на определено решение. Срещата на „петорката” (Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция), която се проведе по инициатива на Русия, продължи общо 45 минути. Напускайки заседанието, представителите на петте държави се въздържаха от коментари. Най-малко 12 страни от НАТО вече са се отказали от каквото и да е участие в евентуална операция на Съединените щати, ако тя не получи одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Основно притеснение е, че последиците от военна намеса в Сирия са „абсолютно непредсказуеми“, а победа на опозицията в настоящия й ъстав „е малко вероятно да върне дългосрочния мир в страната“.

Американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати, реагира Белия дом на последните събития. Американският държавен глава смята, че „ключови интереси на Съединените щати са заложени на карта“ и че „страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държавни отговорни“, посочват от Вашингтон.