СамокоВест

Борислав Чилингиров ще работи за решаване на проблема с ромите, за инвестиции в реалната икономика, за пряко участие на гражданите в управлението

Споделете ни в

borislav chilingirovОсновен приоритет в програмата за управление на Борислав Чилингиров, кандидат-кмет на Община Самоков от Реформаторския блок е:
– решаване на проблема с ромите чрез решителни мерки срещу престъпността; реален контрол върху социалните плащания; действащи, дългосрочни мерки и контрол в областта на образованието.
Единственият кандидат за кмет на Община Самоков, който изведе на челна позиция в програмата си за управление проблема с ромите е адвокат Борислав Чилингиров. Въпросът бе приоритетен за кандидата на Реформаторите още преди побоя над журналисти в циганската махала, с който градът ни отново стана скандално известен в цялата страна, а и извън нея. Още на 29 септември, при откриване на предизборната кампания на Реформаторския блок, Чилингиров представи пред самоковските граждани управленските си идеи и пътищата за реализацията им.
„За Самоков един от най-съществените, а и най-трудно решим е въпросът с участието в обществото ни на ромското малцинство и то на тези, които нямат желание да се откъснат от „гетото“ и да се променят.
Десетки години циганите и техните проблеми са „употребявани“ за крайно нечисти цели и никой през последните 20-30 години в Самоков не се е опитвал да промени статуквото. Напротив – всяка общинска власт „ухажва“ и „кокетничи“ с циганските представители, като в крайна сметка става техен заложник.
Крайно време е да има коренна промяна. На първо място – всеки гражданин на България, независимо от произхода си, трябва да разбере, че има равни права, но и равни задължения. Общината може (само с истинска, реална воля) да направи много за решаване на проблема:
– с решителни мерки срещу престъпността – инвестиции в цялостна система за сигурност;
– с реален контрол върху социалните плащания;
– с мащабни градоустройствени програми (недопустимо е в град с претенции да е туристически, да съществува язвата „Циганска махала“);
с действащи, дългосрочни мерки и контрол в областта на образованието”, каза тогава Чилингиров.
Безспорно е, че адвокат Борислав Чилингиров има всички предпоставки да изпълни програмните си цели. Завършил Софийския университет – специалност „право“. Офицер от резерва – завършил НШЗО – Плевен. Работил до 2001 г. като юрисконсулт в „Самел-90“, а след това и до момента е адвокат. Член е на Съвета на директорите на: „Самел-90”АД (от 2003г.), Газоразпределително дружество „Комекес”АД (от 2007г.), „Автометан”АД (от 2006г.). Секретар на Баскетболен клуб „Рилски спортист” от учредяването му през 1993г. до сега. Член на Арбитражната комисия на Българската федерация по баскетбол от 2007г. до момента.
Общински съветник, председател на Правната комисия, от 1999 до 2003г.
Борислав Чилингиров – образован, почтен, интелигент, с богат управленски и обществен опит, кандидатът на Реформаторите е една силна кандидатура за кмет на Община Самоков.
Водещи в управленската му програма са и:
– решаване проблема с безработицата чрез осигуряване възможности за инвестиции в реалната икономика – в туризъм, промишленост, агробизнес, инфраструктура. (Припомняме, че в Община Самоков безработицата достигна рекордни висини – два пъти над средната за страната)
– пряко включване на гражданите в управлението чрез провеждане на референдуми по най-болните въпроси за Общината.
– възраждане на Самоков, като център на култура и просвещение. Откриване на колеж, университет или филиали на съществуващи висши училища.
– развитие на спорта, осигуряване на реални възможности за ежедневни занимания със спорт на всяко дете.
– активно участие на Общината в осигуряването на транспортните връзки към магистрали „Тракия“ и „Струма“.
– ясна програма по управлението на Депото за отпадъци, цялостна вътрешна система за осигуряване на качеството, прилагане на външен независим експертен контрол.
– адекватен, експертен, професионален подход в организацията и управлението на общинските предприятия, в това число Общинско лесничейство, ОП“СИП“, ОП“МТТД“.
Визията на Борислав Чилингиров за бъдещето на Самоков – модерен, привлекателен, проспериращ; на 20-ина минути път от столицата и същевременно запазил своята история и природа; с хора, щастливи да живеят в него и чувстващи се горди да са самоковци.
Град, в който иска да живее неговото семейство, неговите приятели и наследниците му.