СамокоВест

Болните от хепатит в Самоков вече са 30

Споделете ни в

Продължава да расте броят на заболелите от хепатит в Самоков. За няколко седмици регистрираните случаи вече са 30. За сега, кръгът на болните продължава да е ограничен в границите на ромските махали. В по-голямата си част новозаболелите са лица в контакт със  заразени. Заразеният с хепатит може да  разпространява вируса около 2 седмици преди да са се появили каквито и да е симптоми и през първата седмица след проявата на симптомите.

Хепатит А е известен като болест на мръсните ръце. Разпространяването на заболяването става чрез: консумация на храна, замърсена с хепатитния А вирус : неизмити плодове и зеленчуци; храни, замърсени при приготвянето им; пиене или поглъщане на замърсена вода; от човек на човек – по контактно-битов път.

Профилактиката на заболяването включва – спазване на добра лична хигиена – редовно измиване на ръцете със сапун преди хранене и след ползване на тоалетна; обилно измиване на суровите плодове и зеленчуци с течаща вода; съблюдаване на добра хигиена при приготвяне на храната; осигуряване на чиста вода за пиене и миене; поддържане на добра хигиена в жилището.

В детските и учебни заведения да се извършва ежедневно текуща дезинфекция.