СамокоВест

Благовещение е!

 Breaking News

Благовещение е!

Благовещение е!
март 25
09:52 2015

blagoveshtenieПред нас е великият празник Благовещение. Благата вест за раждането на Спасителят на човечеството.
В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. В Евангелие на Св.Лука четем:
„А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.
Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.“ Лука 1:26-28
В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Тая преблагословена Дева била сгодена за един благочестив човек, на име Йосиф, който произлизал, както и тя, от рода на цар Давид.
Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: „Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!“ Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: „Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край.“ Пресвета Дева казала на ангела: „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?“ — Ангелът й отговорил: „Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.“
След това ангелът възвестил също така на пресвета Дева за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син. „Ето рабинята Господня — казала Мария, — нека ми бъде по думата ти?“ Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която си изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.
В храмовете се отслужва празнична Света литургия.
Това е последният от мартенските празници и е много почитан от българите. Наричат го Благовещение, Благовец, дори Половин Великден. На него се спазва строга забрана за всякаква работа и се казва, че тогава „дори птичката гнездо не вие”. Вярва се, че на този ден се завръщат прелетните птици, идва и кукувицата и носи благата вест, че пролетта е настъпила. Завръщат се от своите жилища на край света и самодиви, самовили и „различни други дихания” и започват своите игри.
По стара традиция всеки трябва да излезе от дома си сит и с пара в кесията, та ако го закука кукувица, през цялата година да е сит и богат. Когато чуят първата кукувица, жените в Родопите завързват единия край на забрадките си, а след три дни го отвързват и гледат какво има в него. Ако има зеленко, тревичка, това е добър знак, че ще бъдат здрави.
На Благовец се прави и обредно гонене на змии, влечуги и бълхи, подобно на описаните вече при другите мартенски празници. Докато вдигат шум като чукат с машите по тенекии, жените викат: ”Бягайте смокове, гущери, бълхи, жаби, че дядо Благовец иде с железния топуз!”
И на Благовец главен елемент в обичаите е огънят, с неговото очистително действие. Хората палят в дворовете огньове и ги прескачат, като викат: ”Бежте зъми и гущери, че ви огън гони!” Когато правят това, гледат малко да си опърлят краката, че да не ги хапят змии през лятото. За да посрещнат пролетта, в навечерието на празника стопанките измитат дворовете и запалват боклука, за да бъде чисто за Благовец.
В някои краища на този ден по къщите ходят моми и пеят благовешки песни. Подобно на предишния празник и за този е типично суеверието, че ако се убие змия, трябва да й се откъсне главата, да се посади босилек в нея и после да се зарови в земята. Босилекът, който ще поникне, се счита за особено лековит и с него се правят магии за любов. Ако ерген подари на някоя мома китка от този босилек, тя ще загуби ума си от любов по него. В Странджа на Благовец отнасят босилек в църквата и след като го опее свещеник го запазват за лек срещу главоболие и се кичат с него за здраве.
В Троянския и Тетевенския Балкан наричат Благовец още „Зъмски празник” или „Зъйминден” и го почитат за предпазване от змии. В Пловдивско бабите слагат под прага на къщата малки кравайчета, дар за митичната змия-чуварка, пазител на дома от злини. Преданията разказват, че в нощта срещу Благовец смокът-стопанин на имането, заровено в земята, блести като огън. Иманярите вярват, че ако видят този пламък и хвърлят отгоре му дреха, ще открият заровеното богатство.
На Благовец се правят предсказания за времето – вярва се, че каквото е времето на този ден, такова ще е и през лятото. Ако е ясно и топло, овошките ще дадат хубав плод.
От народната етимология на името Благовец (благо-сладко) се вярва, че всяка рана на този ден зараства бързо. Затова, „за да не ги боли”, пробиват ушите на момиченцата за обици, дамгосват и правят резки по ушите на агнета и ярета за разпознаване. Садят овошки, за да дават сладки плодове, а пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират сладък мед.
На празника моми, които вече се момеят и искат да се задомят, обикалят къщите в селото и пеят благовешки песни – в тях се разказва как е дошла кукувицата и какви вести е донесла.
Празникът Благовещение е по време на Великите пости, но се разрешава консумацията на риба. За тържествената трапеза стопанките непременно ще приготвят „рибник” – печена риба, пълнена с лук, ориз или булгур. Ядат се и варена риба и варени раци. Стопанките омесват „шарена” пита, върху която се прави украса от орехови ядки и сушени плодове. По традиция на Благовец всеки трябва „да се хване за зелено”, т.е. за първи път се яде зелено: коприва, киселец, лапад – „за нова кръв”. Бере се коприва и се прави яхния от нея.
В Самоковско честването на празника започва в късния следобед на предишния ден, когато момчетата обикалят къщите и дворовете като дрънчат с различни метални предмети и подвикват: „Бегайте змии и гущери от долу идат татари, ке ви мерат с кантаре…”. А на 25 март се месят сладки питки, които млади и стари търкалят по близките зелени хълмове за здраве и благоденствие.
На Благовещение празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...