СамокоВест

Благовест Коларов с иновативно предложение за захранването на уличното осветление

Споделете ни в

Нашият редовен читател Благовест Коларов предлага да се изгради фотоволтаичен парк, който да захранва уличното осветление. Публикуваме пълния текст на предложението:

Мислейки по въпроса за новия бюджет ми идва на ум една идея, която имах отпреди много години. Видях, че в новият бюджет са предвидени повече от 400 000 лв. за улично осветление. Защо не помислим за един фотоволтаичен парк на югозападният склон на „Ридо“, под „Дъбова глава“? Самоков е на трето място в страната по слънчеви дни в годината след Смолян и Чепеларе, доколкото знам. Сега се очертава бум на нови технологии на основата на новият супер материал графен, който прави фотоволтаичният панел многократно по ефективен. Китайците ще залеят света с евтини фотоволтаици само до година две, и виждаме, че една Германия с много по оскъдно слънцегреене се е отворила към този перспективен и екологичен начин за добив на ел. енергия. Още преди 20 -ина години имаше общини, които инвестират в такива паркове. Може изкупната цена на тока от такива източници  да намалее след време, но за няколко години инвестицията ще се изплати и след това поне 20 г. ще има печалба. Да следваме Германия, това е държавата с най голям технически потенциал, те закриват АЕЦ а ние се напъваме да строим нови със съмнителни инвеститори и изпълнители. Да, трябва да помислим за това, а не за нови общ. блокове и хотели по Боровец, които тежат на бюджета ни, и сме доволни ако не сме на загуба от поддръжката им.

Искам да повдигна въпроса пак за разделното събиране на боклука. Много пъти съм писал, но никой не обелва и дума по този въпрос. Мълчи се, мълчи се и дават луди пари за нови и нови контейнери. За кой ли път пиша, че един контейнер за разделно събиране тип „Бобър“ струва 500 лв. Преди няколко месеца чух една умна приказка от г-н Емил Кривошиев, че не става така както го караме, и не е това начина за ефективно разделяне на боклука. Е, дали сме ви всички правомощия и власт г-н Кривошиев, защо не предложите друг начин, да експериментирате ако трябва? Хората са го направили вече, но изглежда купуването на нови контейнери е най лесно и може би изгодно за някои. Преди година някакъв шеф каза, че е готов да сложи контейнер за разделно събиране на всяка улица, на всеки ъгъл. Ако сложат такава шарения пред моят дом, аз лично ще му драсна клечката, защото в противен случай мястото ще стане сметище само за броени дни. Е, може би ще предупредя преди това Общ. Самоков. И шеф на сметосъбирането в София го каза преди време, че единственият начин за ефективно разделяне на боклука е това да става по домакинствата. Вижте в интернет пилотният проект за разделно събиране в пловдивска община – някакъв квартал или село близо до Пловдив.  Мисля ,че се казваше „Коматево“ , или нещо подобно. Хората са обнадеждени, че правят нещо наистина добре, не само да отбиват номера.  Сега на пазара могат да се купят какви ли не електрически превозни средства. Китайците предлагат какво ли не, и може такова ел. превозно средство да бъде направено с 3 отделения – за стъкло, пластмаси и друг отпадък. Ако минава да се събира разделно събраният боклук преди колата на БКС за общият боклук , няма да има нужда от сепарираща инсталация за 900 хил. лв. и измъчени измръзнали хора около нея. Пак се повтарям, но ще кажа, че контейнерите поставени на обществени места са предпоставка за образуване на сметище – законно, където всеки може да си изхвърли боклука където и да живее. Кой обслужва огромният контейнер в бившето лятно кино? Дали магазина „Вилаз“, дали телевизионният сервиз или погребалното бюро открито напоследък.  Тези хора направиха хубава сграда, и това чудо отпред в което се ровят кучета и цигани, ги обрича на нелицеприятната гледка на разхвърляни боклуци, миризми и зарази през лятото. Единствено кръчмата зад малкото кино е облагодетелствана, защото постоянно има празни бутилки и кашони и същевременно на тях им е чисто. Но аз не съм длъжен да плащам за техният боклук! Това е контейнер който струва към 1500 лв! И това го има на много места. Всеки трябва да си събира боклука в собствен съд и да си отговаря за него!

Е, стига толкова, това са неща които са повтаряни много пъти и сега за кой ли път се надявам да бъдат забелязани и поне да последва отговор – това не можем да го направим, ние мислим да стане така и така–-

Благовест Коларов