СамокоВест

Биволъ: Завесата на Комисията по досиетата е вдигната, но не съвсем


Споделете ни в

50000 проверени лица и стотици разкрити агенти и офицери на ДС са държани с години „на тъмно“

„Завесата е вдигната“, обявява в началната си страница сайтът на Комисията по досиетата. Там можете да намерите и Списък на проверените лица с възможности за търсене. Логично е от такъв инструмент на официален сайт да се очаквате достоверна и актуална информация, но това не е така.

Екип на Биволъ установи, че специализираната търсачка на Комисията не съдържа информация за лица, които със сигурност са били проверявани и дори обявявани за агенти. При това става дума не за единични случаи а за стотици проверени лица. След като се натъкнахме на тези факти, решихме че подобна ситуация е недопустима и недобре работеща в обществен интерес.

Нарочно или не?

Налице е изключително подвеждаща практика. В сайта на Комисията липсва пояснение, че търсенето не покрива всички проверени и обявени за агенти лица. Така ако някой се довери на публикуваните данни може да реши, че дадено лице изобщо не е проверявано или, че за него действително не съществуват данни да е имало нещо общо със структурите на бившата ДС. В същото време въпросното лице може да има установена принадлежност към агентурния апарат, но при търсене за него да излезе надпис в сайта, че липсва информация, а това всъщност не отговаря на истината.

На практика стотици сътрудници и агенти на Държавна сигурност, за които е установена по неопровержим начин принадлежност, остават скрити за публиката. Техните досиета излизат едва при специализирано търсене по други параметри, като конкретен документ на решение например. Така, чрез небрежен, чисто технически похват „зад завесата” продължават да стоят имената на личности, които играят активна роля в обществения живот.

50 000 проверени лица липсват в списъците. Над 800 от тях са агенти или служители на ДС

Тези факти стават публични едва сега, след като Биволъ зададе въпроси по ЗДОИ до Комисията по досиетата. Оттам уверяват, че данните за над 50 000 лица все още се обработвали и систематизирали „поетапно“ и в скоро време щели да бъдат публикувани.

Отговорът от Комисията по досиетата не казва колко са агентите, които на практика остават скрити за обществото. Наложи се да обработим наличните до момента 869 решения на Комисията, за да стане ясно, че агентите и щатните служители на ДС, които са останали „на тъмно“ са над 800. Точният им брой не може да се посочи със сигурност, тъй като е възможно да има дублирани имена.

Според конкретни данни на Биволъ има парадоксални случаи, в които Комисията дори е издавала официални документи за липса на връзки и принадлежност към ДС на лица, които са прекарали целия си трудов стаж в тази система! Но това е тема за отделен анализ и вътрешно разследване относно начина на действие на Комисията. Едва ли такава обективна проверка би могла да бъде осъществена в условията на сегашния политически режим в страната.

Личните данни на агентите са ни скъпи

Изведената информация от търсенето в сайта на Комдос е твърде оскъдна. Няма данни например за агентурните имена, за отделите на ДС, за вербуващите и ръководещите служители на ДС. Не е възможно и да се търси по тези критерии. За да стигнете до тази информация трябва да се заровите в списъка с решения на Комисията, да свалите PDF или Word файл с публикуваното решение и да търсите вътре.

Всичко това създава огромни препятствия за извършване на реална достоверна справка от страна на гражданите.  Комисията по досиетата, поглъща по 3 милиона пари на данъкоплатците годишно, които не могат да бъдат адекватно оправдани с подобна ерзац реализация на основната й дейност.

От миналата година в портала с Отворени данни на правителството е публикуван списък с проверени лица за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Към този момент в него фигурират 193 842 записа, които отговарят на 148 217 проверени лица. За 7657 от тях има Решения на комисията за установяване на принадлежност към комунистическите тайни служби. Това дава база за сравнение между достъпните за търсене данни и данните, които се съдържат в решенията.

Сравнението обаче е изключително затруднено, защото Комисията е решила да публикува отворените данни със заличени дати на раждане. Причината, която е посочена и в отговора по ЗДОИ, е загриженост за личните данни на агентите. В същото време в търсачката за проверените лица на сайта на Комисията датата на раждане присъства. Обяснението е, че или става дума за престараване, или за добре пресметнато затормозяване на изследователските усилия за  разкриване на тайния списък с агенти, които няКОЙ не иска да бъдат публични.

Нов инструмент за търсене „вдига завесата“

Все пак поредицата решения на Комисията до момента са налични, макар и предоставени в разнородни формати – част от тях в PDF файлове, а по-голямата част в стар формат на Microsoft Word. Извличането на структурирани данни от тях обаче не е „мисия невъзможна“ и е по силите на съвременната „журналистика на данните“. Това доказа още преди години компютърният специалист Боян Юруков. Оттогава обаче данните се увеличиха, а удобен инструмент за търсене така и нямаше до момента.

За около два дни специализиран труд Атанас Чобанов от Биволъ и компютърният експерт Красимир Гаджоков успяха да извлекат изцяло информацията от всички налични 697 решения на Комисията по досиетата и да създадат удобна търсачка, в която може да се търси по различни критерии: по псевдоним на агента, по името на вербовчика или водещия офицер, или по управление на ДС, към което е бил прикрепен агента.

Може също да се разграничат щатните и нещатните служители от агентите и явочниците. Генерира се лесно

Именник на българските агенти с над 3000 уникални псевдонима (виж на https://agenti.bivol.bg/agenti.php). Информацията за агентите и щатните служители може да се свърже лесно с информацията от други бази данни в отворен формат като например Търговския регистър, спечелени обществени поръчки или декларациите на лицата пребивавали във властта, като така се проследява „израстването“ на кадрите на ДС по време на Прехода. Всички тези възможности липсват в специализираната база данни на Комисията по досиетата.

Остава въпросът защо Комисията, която вече десетилетие харчи милиони, не е свършила една твърде елементарна работа, заради която от години имената на хиляди агенти остават „погребани“ в старите решения. Специализираната търсачка на Биволъ изправя този брадясал недъг и дава лесна и пълна възможност на всеки да направи достоверна и подробна справка за принадлежност на проверявано лице към структурите на комунистическата ДС, разпростряла своите метастази дълбоко във всички сфери на обществено-политическия живот на агонизиращата българска държава.