СамокоВест

Безработицата в Самоков продължава да расте

Споделете ни в

samokov centar bezrabotica naselenieБезработицата в Община Самоков за месец януари 2015 година е нараснала с 0, 3 % спрямо същия месец на миналата година. За месеца тя е 19, 5 %. При средна за страната 11.1%, безработицата в общината продължава да държи почти двойно по-високи нива.
Броят на регистрираните безработни за миналия месец е 3040. От всички регистрирани 1 601 са жени, или 52,6%.
Новорегистрираните са 297. Отпадналите от регистрация в Бюрото по труда по различни причини са общо 88.
Най-висок е процентът на хората с начално и по ниско образование – 41,4 %. Висока е безработицата при младите хора до 29-годишна възраст. Техният дял достига почти една четвърт от общия брой – 24%. А почти половината от тях са с начално и по-ниско образование, с никакъв или с малък стаж. Това прави реализацията им на пазара на труда мисия невъзможна. Втората основна рискова група – безработните над 50 г. са 788 души.
Безработните със средно образование на територията на Общината са 1052 – 34, 6 %.
Най-нисък е броят на безработните висшисти, които през месец януари са 126 или 4, 1 % от всички регистрирани.
През първия месец на годината работа са започнали 216 от регистрираните безработни, от които 95 на първичния пазар на труда. 12 са наети по програмата на Дирекция „Социално подпомагане „Личен асистент“, двама по „Старт в кариерата“ към централните ведомства и 107 по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – „Подкрепа за достоен живот“. Те ще бъдат заети до края на март, когато се очаква да бъдат отворени новите програми за заетост.