СамокоВест

Безработицата в общината спадна до 13,1%

Споделете ни в

По последни данни от дирекция „Бюро по труда“ безработицата в общината е най-ниска от 20 години насам. Близо 1000 души по-малко са регистрираните безработни през януари 2017 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Нивото на безработица е спаднало до 13.1 %.
Спрямо декември 2016 г. безработицата е намаляла с 0.4 % или с 55 души. Важен момент е, че започналите работа през първия месец на годината са се включили в първичния пазар на труда, а не са ангажирани по мерки и програми за заетост.
Към момента на отчетените резултати, регистрираните безработни са общо 2040, като през януари 79 души са отпаднали от регистрация, а работа са започнали 154 човека. Новорегистрираните са 178.
Продължава да бъде по-голям делът на безработните жени – 53,1 %. Близо половината от безработните са от т. нар. рискови групи – младежи до 29 години – 18,9 %, и хора на възраст над 50 години – 25,2 %. Най-много са хората без работа с начално и по-ниско образование – 44,9 %. Една трета от безработните – 31.9 %, са среднисти.
Като се има предвид, че срокът за представяне на документи на класираните работодатели по схемата „Обучение и заетост за млади хора” е 24 февруари , до края на месеца се очаква още безработни да бъдат включени в мерки за обучение и заетост.

One thought on “Безработицата в общината спадна до 13,1%

  1. А тези нерегистрираните, без доходи, колко са?
    Два пъти повече или колко?
    За какво да се регистрират, за отчетност ли?
    И да ги питат разните там служителки, защо безработните идват и питат за работа.
    Добре е, че има някой в семейството да работи та да свържат двата края!

Comments are closed.