СамокоВест

Безработицата в общината държи рекордни нива – 21,5% и продължава да расте

Споделете ни в

Безработицата на територията на Община Самоков за месец октомври е 21, 5 % и продължава да расте. Това съобщават от „Бюро по труда” – Самоков. В същото време от Агенция по заетостта отчитат спад в равнището на безработицата в страната като цяло. По статистически данни тя възлиза на 10,7%.
3 350 са регистрираните безработни лица в Дирекция Бюро по труда Самоков през месец октомври. В сравнение с предходния месец се наблюдава ръст от 0,6 процентни пункта. Сравнено със същия период на миналата година нарастването е с 1, 15 процентни пункта. Според Венета Галева – директор Дирекция Бюро по труда, още от началото на година се е наблюдавала тенденция към увеличаване на безработицата. Една от причините е драстичното намаляване на разкритите субсидирани работни места.
През месец октомври в община Самоков работа са започнали 100 лица. Входящият поток е 357 – това са хора освободени от сезонна заетост в обекти в морските ни курорти и безработни, приключили ангажиментите си по проекти и програми за заетост. Висок е процентът на регистрираните безработни жени през октомври – те са 1 847, което е 55% от общия брой. Безработните висшисти, регистрирани в „Бюро по труда” – Самоков за месец октомври са били 183 или 5, 5 %, с основно 584, а с начално и по – ниско – 1257