СамокоВест

Бат’ Сали поиска със закон – общините да дават жилища на роми, ако им съборят незаконните постройки

 Breaking News

Бат’ Сали поиска със закон – общините да дават жилища на роми, ако им съборят незаконните постройки

Бат’ Сали поиска със закон – общините да дават жилища на роми, ако им съборят незаконните постройки
декември 01
09:17 2014

aleksandar metodiev sali stolipinovoАлександър Методиев – Бат’ Сали, Илия Илиев от ромската партия ДРОМ и още 23- ма депутати от ДПС внесоха законопроект за изменение и допълнение на Законa за общинската собственост. Предложените промени предвиждат кметовете на общини да осигуряват общински жилища на роми, чиито постройки са съборени като незаконни.
„Когато със заповед на кмета или решение на общинския съвет бъдат премахнати постоянни или временни жилищни постройки, обитавани от хора с постоянен или настоящ адрес на съответното място, кметът се задължава да подсигури и настани тези граждани с предимство в резервни общински жилища или в други общински жилища на територията на общината.”, се казва в проектозакона.
„В последно време се наблюдават зачестили случаи на неправомерно събаряне на жилищни постройки от страна на местните власти в много общини. За пример бихме могли да посочим: Бургас, Стара Загора, Ямбол, Варна, София. В голяма част от съборените постройки, живеят български граждани, семейства с малки деца, бременни жени, от които немалка част от тях са с адресна регистрация на същите места. Дори има и случаи, в които някои от тях са собственици с нотариален акт”, посочват в мотивите си вносителите.
Според Илия Илиев, има десетки случаи, при които общински власти премахват жилищни постройки и заличават адресни регистрации на хора, които имат законно адресна регистрация там, и след това тези хора и техните семейства остават на улицата, без адресна регистрация, без адрес за комуникация, децата им не могат да бъдат записани на училище. По думите му засегнати от проблема са хиляди граждани, живеещи в квартали на София, Стара Загора, Ямбол и Бургас. Илиев обясни, че предложените промени ще имат и превантивна роля, защото сега, ако някой от тези хора без адресна регистрация извърши престъпление, няма как да бъде открит от органите на МВР. „Надявам се да намерим подкрепа и от всички останали парламентарни групи. Не очаквам да има възражения срещу предложените промени, защото в тях няма политически нюанс, няма политически цели. Като цяло това касае интереса на българската общественост и държавността“, коментира депутатът от ДПС.
Предложени са и поправки в законите за българските лични документи и за гражданската регистрация, с които се въвежда служебен временен адрес, срещу който в особени случаи може да се издава документ за самоличност.
Позволяваме си да отбележим, че предложението е абсурдно. На практика, то предвижда със закон да се узакони беззаконието. Е, със сигурност няма друга такава държава, която би допуснала подобен акт.

Related Articles

1 Comment

  1. редовен данъкоплатец
    редовен данъкоплатец декември 01, 11:54

    E, това си е далавера! Направиш някаква ламаринена съборетина, и като я премахне Общината, имаш право на общинско жилище. Ние поколения наред сме пестили за да направим нещо по прилично, докато те чакат наготово. Пак на наш гръб. Абе тия хора освен да искат да им се дава нещо, нямат други грижи.

    Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...