СамокоВест

Ани Йовева стана основен партньор на Исторически музей – Дупница за възраждането на местната шевица

Споделете ни в

Майсторката на дантели и шевици, художник-приложник Ани Йовева е най-важният партньор на Историческия музей в рамките на проекта за възстановяване на изгубената дупнишка шевица.  На Ани Йовева се разчита да изработи схемите и да „разгадае” тънкостите на дупнишкия бод. Тя ще бъде и обучител на жените, които са се включили в проекта, за да се научат да везат автентичната дупнишка шевица, съобщават от ИМ-Дупница и допълват.

„Възрожденската епоха, наред с бурното икономическо развитие в Дупница, води и до промяна на модния вкус на дупничанката. Все по-често тя започва да използва нови европейски платове и облекла, а традиционният си костюм „ прибира” в раклата. В края на ХІХ век характерната народна носия се ползва по-скоро за еднократни фотографии, които са достигнали до нас, отколкото за постоянно облекло. За това допринасят и сериозните демографски промени, които стават на територията на пограничната околия след Освобождението.

Дупнишката шевица като характерна част от украсата на традиционния женски костюм от Дупница, изчезва в края на ХІХ век. Знанието и умението за изработването й е постепенно забравено и днес в града няма жени, които умеят да я бродират. Нещо повече, липсва спомена за нея. Във фонда на Исторически музей са съхранени няколко оригинала от ръкав, бордюр на риза и нагръдник. Те са изложени в етнографската експозиция, но това остава едно “мъртво знание”, което чрез този проект ще се опитаме да възродим и популяризираме сред гражданите на Дупница и връщането й в бита и интериора на дупничани“.

Първата седянка с ръководител Ани Йовева в Дупница ще се проведе на 30-ти септември. Със сформираната група от първите записали се жени ще бъдат проведени още четири обучителни срещи, а през ноември ще започне обучението на следващата група. В рамките на проекта предстоят още интересни ателиета и интерпретации на дупнишката шевица.  Предстои също така и изработването на албум с образци и схеми с дупнишката шевица. Той се подготвя със съдействието на ИЕФЕМ – БАН и се очаква да бъде готов около коледните празници.

Дейностите по проекта ще продължат до 30 май 2019 г., както е договорено с Национален фонд „Култура”, който ги финансира. Освен Ани Йовева партньори на Историческия музей са още гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, която ще съдейства за изследователската и научна дейност и НЧ „Пейо Яворов – 1978” с читалищен секретар Юлия Атанасова, което ще бъде домакин на някои от седенките. Исторически музей – Дупница се надява на партньорство и с местните училища.